Många män med små modeller

Den årliga modellmässan på Munktellmuséet lockar folk från hela landet.– Det är skönt att träffa likasinnade, säger Tom Dreyer som tagit sig hit ända från Oslo.

Foto:

Sörmland2016-02-27 16:51

De stora maskinerna på museet kom under lördagen i skymundan för tusentals små modeller som utställare från när och fjärran tagit med sig till de många besökarnas stora förtjusning.

Modellfordonsmässan äger rum varje år och arrangeras av Svenska modelltraktorklubben och Munktellmuséet i Eskilstuna. Fokus ligger på traktorer, lastbilar och entreprenadmaskiner.

Det är uppenbart att det både bland utställare och besökare finns ett passionerat förhållande till hobbyn. Här finns både de som bygger egna modeller, de som bygger upp landskap att placera fordonen i, och de som bara samlar. Gemensamt för alla är också det stora antal timmar som läggs ned och att intresset väckts i tidiga barndomen.

– Jag har samlat sen jag var tre år. Det är själva samlandet som är tjusningen, säger Anders Ericson från Uppsala.

Hans kollektion består främst av entreprenadmaskiner och modellerna, som är i ett fantastiskt fint skick, har med åren stigit i värde.

– Jag ser det som en investering. När jag började samla på 60-talet kostade en modell kanske 10-20 kronor. Nu är de betydligt dyrare.

Många av de vi träffar vittnar om att mässor av det här slaget betyder mycket för gemenskapen. De flesta sitter ensamma hemma och pular i källaren.

– Man tror att man är själv men det finns många ute i stugorna som ägnar sig åt det här, säger Rikard Algotsson från Ulricehamn.

Hans intresse startade i barndomen, försvann under tonåren, men kom tillbaka. Han tycker om att vara ute och leta modeller som han sedan bygger en miljö kring.

Just den delen av hobbyn, att bygga landskap som modellerna placeras i, delar han med många. En av dem är Tom Dreyer som tagit sig till Eskilstuna ända från Oslo.

Han förklarar sitt intresse med att han växte upp i transportbranschen. Kärleken till fordon kom när han fick följa med i pappans lastbil.

– Det är första gången jag ställer ut här och det är väldigt trevligt att träffa likasinnade, säger han.

Vurmen för samlandet och byggandet kostar i både tid och pengar. Och som i Toms fall kräver det utrymme också. Hans utställning spänner över en yta som motsvarar minst två pingisbord.

– Jag skulle vilja ha mer tid för detta och jag behöver ett rum till för att ställa allting i men det får jag inte för min fru, säger han och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om