55,6 procent av alla personer över 75 år, på särskilt boende inom äldreomsorgen i Vingåker, äter tio eller fler läkemedel varje dag. Det är en fördubbling sedan 2015. Det framgår i databasen Kolada, som samlar uppgifter om offentliga verksamheter i landets kommuner och regioner.
Siffrorna kommer som en överraskning för Britt-Marie Svedenberg som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vingåkers kommun.
– Det kommer att krävas en djupare analys för att ta reda på vad de här siffrorna beror på, säger hon.
Hon har börjat undersöka möjliga orsaker men har ännu inte hittat någon förklaring till den stora ökningen. Nu ska förvaltningen titta närmare på siffrorna.
– Man börjar ju fundera. Vi har en väl fungerande hemtjänst och hemsjukvård som gör att man bor hemma längre. När man väl flyttar till särskilt boende så har man ofta flera diagnoser, man är multisjuk, vilket gör att man har flera läkemedel. Det kan vara en bidragande orsak, men det förklarar ändå inte den stora ökningen, säger Britt-Marie Svedenberg.
Alla som bor på ett äldreboende ska en gång om året erbjudas en så kallad förenklad läkemedelsgenomgång. Boende som har tio eller fler läkemedel ska erbjudas en fördjupade läkemedelsgenomgång där en apotekare medverkar och ger stöd.
– Under 2018 hade vi inte samma tillgång till en apotekare hela året. Under det året gjordes tre fördjupade läkemedelgenomgångar. Tidigare har vi legat runt 15 fördjupade läkemedelsgenomgångar per år på särskilt boende, säger Britt-Marie Svedenberg.
Lars-Åke Söderlund är ordförande i styrgruppen för projektet "Koll på läkemedel" som drivs av Apoteket och landets pensionärsorganisationer. De arbetar bland annat för att minska andelen olämpliga läkemedel för äldre.
– Det behöver inte vara något fel eller någon risk med att man har många läkemedel, så länge man gör en läkemedelsgenomgång. En del brukar säga att "tar vi bara bort ett läkemedel, då är det ju inte mycket värt. Men jo, det är mycket värt om man tar bort ett olämpligt läkemedel".
– Vi brukar säga att antalet läkemedel och antalet olämpliga framför allt är ett mått på vårdkvaliteten i kommunen, fortsätter han.
I Gnesta äter 21,9 procent av alla boende över 75 år på kommunens äldreboenden tio mediciner eller fler varje dag.
Siffran glädjer Birgitta Larsson som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.
Hon tror att det finns flera orsaker till framgången. En orsak är att sjuksköterskorna är observanta och har ett bra samarbete med läkarna.
– Man sätter inte bara in en massa läkemedel, man är duktig på att plocka bort också.
Birgitta Larsson tycker att man bara ska ha det nödvändigaste i sin dosett.
– Mer än fem läkemedel är inte bra. Inte för någon. Och äldre personers organ jobbar inte lika bra som när man är ung.
Hon anser att det finns många alternativ till exempelvis en lugnande tablett.
– Man kan hålla handen eller sitta och prata en stund.
Detsamma gäller sömntabletterna. Birgitta Larsson berättar att de boende ofta säger "ja tack", när de erbjuds en smörgås och ett glas nyponsoppa istället för "något att sova på".
– Man provar annat innan man tar till medicinen. Många gånger ligger man bara vaken i sängen och funderar. Det är allmänt känt att många äldre känner sig ensamma även på äldreboendet. Då räcker det att någon kommer in och pratar en stund eller bjuder på en kopp varm choklad, så känns det bättre.