Mäkitalo ser risker med minskad coronatestning

Snart ändras rekommendationerna kring testning för covid-19. Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo ser risker med de nya reglerna, men pekar samtidigt på att många fortsatt rekommenderas att provta sig.

Signar Mäkitalo ser en risk med att testningen mot covid-19 minskar, men påpekar samtidigt att många fullvaccinerade även i fortsättningen rekommenderas att provta sig.

Signar Mäkitalo ser en risk med att testningen mot covid-19 minskar, men påpekar samtidigt att många fullvaccinerade även i fortsättningen rekommenderas att provta sig.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2021-10-18 16:04

– Det finns risker med det. Jag är inte den första som säger att man ska sluta ta prov.

Det säger Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo om Folkhälsomyndighetens ändrade rekommendationer kring provtagning av covid-19, som träder i kraft den 1 november. De innebär att många fullvaccinerade inte längre rekommenderas att testa sig för sjukdomen vid symptom.

Om testningen minskar, försvåras övervakningen av pandemin. I takt med att tiden går och vaccinens effekt avtar, finns risken att fler återigen insjuknar i covid-19 – och att dessa fall inte upptäcks när testningen blir mindre omfattande.

– Då missar vi möjligheten att identifiera dem. Det här bygger ju på att man tror att vaccinet har långvarig effekt, alternativt att man snart beslutar att börja vaccinera om allihopa. Man blir av med en möjlighet att följa förloppet, säger Signar Mäkitalo.

Samtidigt betonar han att beskedet att den som är fullvaccinerad inte längre behöver testa sig är en sanning med modifikation. Det finns många undantag från denna nya grundregel.

Exempelvis personer som bor på äldreboenden och de som jobbar där rekommenderas att fortsätta testa sig vid symptom, även om de är fullvaccinerade.

Detsamma gäller för hälso- och sjukvårdspersonal. Även i samband med smittspårning kan fullvaccinerade komma att testas.

För ovaccinerade gäller fortsatt rekommendation om testning – även för barn från sex års ålder.

En sak som komplicerar det hela ytterligare är vad som egentligen menas med fullvaccinerad. De äldsta och de som har ett nedsatt immunförsvar rekommenderas redan nu en tredje dos vaccin. Eftersom vaccinens effekt avtar över tid, kan en tredje dos snart komma att ges till större delar av befolkningen.

De som behöver en tredje dos, kan inte längre betraktas som fullvaccinerade, resonerar Signar Mäkitalo, eftersom den tredje dosen ges just för att vaccinskyddet har minskat.

– Så fort man beslutar att man ska vaccinera folk till exempel sex månader efter att de fick sin andra dos, så är det väldigt många som inte längre är fullvaccinerade.

Om och när besked kommer om en tredje dos för ytterligare befolkningsgrupper, och vilka rekommendationer Folkhälsomyndigheten då kommer med gällande testning, återstår dock att se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!