Frågan om munskydd har varit ett hett samtalsämne i Sverige under pandemin. För där andra länder gått ut med munskyddskrav i vissa situationer har Sverige hållit fast vid mantrat tvätta händerna och håll avstånd. Nu ökar smittspridningen och Sverige har infört hårdare restriktioner men inte något krav på munskydd.
Vid Världshälsoorganisationens pressträff i måndags kommenterade Mike Ryan, WHO:s chef för krisberedskap frågan om munskydd:
– Vi rekommenderar alla länder i situationer där det finns samhällsspridning att överväga användning av munskydd. Munskydd fungerar och fungerar särskilt bra i miljöer där man inte kan hålla avstånd, säger han som svar på en fråga från Svenska Dagbladet.
Dagen efter gästade Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell, via länk, programmet "Malou efter tio" och fick där frågor om uttalandet från WHO.
– Evidensen för att det ska fungera är fortfarande inte speciellt bra, spännande nog för det används ju i många länder och vi letar hela tiden efter nya publikationer där man har följt effekten och det finns väldigt få sådana, säger han.
I dagarna kom nästa inlägg. Kungliga Vetenskapsakademien gick ut med att de rekommenderar munskydd till allmänheten när man vistas inomhus och i allmänna lokaler.
En som följt munskyddsfrågan är Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.
– Jag skulle önska en mer öppen, förutsättningslös diskussion. För det är lite jobbigt när det står några och säger: ”Det här räddar livet på massor av människor” och så står någon annat och säger: ”Det finns inte evidens.”. Att kasta ord på varandra leder inte framåt, säger han.
Han har börjat fundera på om det blivit en prestigefråga. Där man, i stället för att ha en givande diskussion, låst sig.
– Det är litegrann att man börjar fundera på om det finns prestige från olika håll. Vi är flera smittskyddsläkare som inte tänker så. Vi har inte så mycket prestige kring det hela utan funderar som så att finns någonting som kan minska smittspridningen så är inte vi främmande att försöka. Men då måste man ha en nationell syn på det eller i alla fall en större gruppering och testa det. Men det känns inte riktigt som att vi får den diskussionen i Sverige.
Som smittskyddsläkare lyfter han det faktum att munskydd används i både vård och omsorg och att man där utgår från att det minskar den virusmängd som går från en smittad till en osmittad. Från hans perspektiv handlar det om att fundera på för- och nackdelarna med att gå ut och rekommendera munskydd till en bred allmänhet.
– Om man ska starta det här så skulle jag vilja att man har en noga genomgången logistik och har funderat över vad som är för- och nackdelar. Kan man få det här att fungera? Finns det några risker med det här? Och liksom belyser det.
När han vänder blickarna ut mot världen blir han inte imponerad av vad han ser kring användandet av munskydd. Han har sett trängsel och kramar mellan munskyddsbärande människor, som efter valet i USA.
– Munskyddens jättelika effekt har inte jag tagit till mig utan det absolut viktigaste är att man inte umgås med andra.
Om du vill ge ett råd till någon sörmlänning som vill använda munskydd, vad skulle du säga då?
– Just nu skulle jag inte vilja ge det rådet, utan just nu skulle jag vilja säga: Håll dig borta från andra till varje pris.