– De ungdomar som tar studenten är attraktiva på arbetsmarknaden, därför gäller det för arbetsgivarna att ta vara på dem redan nu. Inte minst de som gått yrkesinriktade gymnasieutbildningar är eftertraktade, säger Daniel Eriksson som är sektionschef med ansvar för ungdomar på Arbetsförmedlingen norra Sörmland.
Arbetsförmedlingen tipsar om att det finns en chans att fortfarande hitta sommarjobb för de studenter som inte har fått något. Däremot ser det ut som att det i många fall är en god idé att plugga vidare. I april var 2 400 sörmländska ungdomar arbetslösa. Det är 240 personer färre än vid samma tid förra året.
I Katrineholm och Vingåker var 405 ungdomar arbetslösa i april i år.
– Vi har varit ute och pratat i avgångsklasserna och det verkar som att ganska många har jobb över sommaren. De som tar studenten nu är eftertraktade, säger Kristin Braag som är sektionschef med ansvar för ungdomarna på Arbetsförmedlingen i södra Sörmland.
Har du något sista minuten-tips till dem som vill ha sommarjobb men inte lyckats få ett?
– Hemtjänsten och omsorgen överlag. De har svårt att hitta personal och där kan det finnas jobb om man är intresserad, säger Braag.
Kenneth Gustavsson är sektionschef på Arbetsförmedlingen och menar att marknaden är tudelad.
– Inom offentlig sektor har det varit mycket jobb. Det är efterfrågan överallt. Den andra delen har en hög arbetslöshet med nyanlända och ungdomar som inte klarat gymnasiet, då är det svårare att hitta ett jobb.
Arbetsförmedlingens budskap är att det går bra för Sverige och att studenterna kommer ut på en ljus arbetsmarknad samtidigt som de kullar som nu tar studenten är ganska små. Ändå är många ungdomar arbetslösa.
Katrineholms siffra på 309 är en sänkning mot de 356 ungdomar som var arbetslösa förra året. För Vingåker har siffran ökat från 85 ungdomar 2015 till 96 ungdomar i år.
– Det finns många som inte besitter de formella kraven. Bland annat handlar det om nyanlända ungdomar och här är det nog viktigt att öppna verksamheterna för alla ungdomar, säger Braag.