Läkaren Leif Svenssons buss tog ovanligt lång tid på sig vid en hållplats. Frustrationen växte bland resenärerna innan bussen slutligen körde vidare. Väl framme på sjukhuset där han arbetade visade det sig att en kvinna fått hjärtstopp vid en busshållplats, samma hållplats som bussen stått vid. Som läkare hade han kunnat ingripa om han vetat om vad som hänt. Här såddes fröet som skulle växa till ett livräddande system som bärs med i fickan.
Vid ett hjärtstopp kan hjärt- och lungräddning innebära skillnaden mellan liv och död. 2018 lanserades SMS-livräddning. En appbaserad sms-tjänst som ska larma livräddare i närheten och tala om var hjärtstoppet inträffat. Hittills har över 2 600 personer laddat ned appen i Sörmland. Om en av dem befinner sig i närheten av ett hjärtstopp nås han eller hon av larmet och kan ingripa. I genomsnitt svarar fem personer på ett larm.
– För varje minut som går minskar chansen till överlevnad med tio procent vid hjärtstopp. Tidig hjärt- och lungräddning gör stor skillnad och om en hjärtstartare används ökar den drabbades chanser ännu mer, berättar David Fredman, driftansvarig på Heartrunner Sweden.
– Jag hade aldrig hjärtstartat någon utanför mitt arbete innan jag laddade ned appen. Nu har jag har varit hemma hos människor, bland annat min granne, och utfört hjärt- och lungräddning. Jag har också fått larm på väg till jobbet flera gånger, säger David Fredman.
Tjänsten startades den sista november 2018 och har alltså bara funnits i lite över ett halvår. Målet var att nå 2 300 anmälda livräddare till årsskiftet, det målet hade man alltså slagits med råge redan till sommaren.
– Kollegorna i andra länder är avundsjuka på det engagemang och den kunskap som finns här, säger David Fredman.
Appen finns än så länge i Stockholm, Västmanland, Sörmland och Västra Götaland, men intresset för att sprida appen till andra delar av Sverige, och även andra länder, är stort.
– I Danmark finns ett liknande system och vi samtalar med både Finland, Norge och Island, berättar Fredman, som tror att appen har stora möjligheter att rädda ännu fler liv i framtiden.
– Det finns också idéer om att appen skulle kunna användas för andra krissituationer. Vid skogsbränder eller stormar skulle man till exempel kunna se var närmsta person med tillgång till motorsåg eller annan viktig utrustning finns, säger han.
Mia Ahlstrand från Gnesta var snabb med att ladda ned appen när den kom till Sörmland. När hon fick sitt första larm stod hon i duschen. Till en början trodde hon att det var barnbarnet som lekte med telefonen, men när hennes son berättade att det stod "hjärtstopp" på skärmen förstod hon vad det handlade om och slängde sig ur duschen..
Mia Ahlstrand arbetar med att lära ut hjärt- och lungräddning. Hon visste därför precis hur hon skulle gå till väga när hon kom fram till villan där mannen som fått hjärtstopp fanns.
Det finns ingen uppföljning för de som ingriper vid ett hjärtstopp, de vet inte om den de försökt rädda klarat sig eller inte.
– Jag gick förbi huset där det hände så gott som varje dag och då väcktes tanken på hur det gått för mannen. En dag frågade jag en granne. Mannen hade inte klarat sig. Jag är glad att jag ingrep och gav honom en större chans, säger hon.
Första gången larmet gick var bara någon dag efter att sms-livräddnare-appen, som larmar när ett hjärtstopp anmälts i närheten, släppts i Sörmland. Sedan dess har larmet gått två gånger till. En av gångerna hann ambulansen dit före henne. Tredje gången fick hon trycka bort larmet eftersom hon satt på motorvägen utan möjlighet att ta sig därifrån. Det var svårt att trycka nej, men det är viktigt att känna att det är okej att göra just det, tycker hon.
– Jag var skakad efter att ha ingripit första gången, men det kändes bra att ha hjälpt till. Alla som kan hjärt- och lungräddning borde ladda ned appen, tycker Mia Ahlstrand.