Lång process för att få legitimation

Socialstyrelsen utfärdar fler läkarlegitimationer för läkare utbildade utomlands än för läkare som fått sin utbildning i Sverige.

Sörmland2014-02-27 05:00

Landstingets behov av läkare från andra länder varierar över tid konstaterar Magnus Borg, pa-konsult på landstinget Sörmland med placering i Eskilstuna.

— Det finns ständigt en pågående process att få in läkare i landstinget Sörmland som är utbildade utomlands, säger han.

Läkare som kommer till Sverige som invandrare eller flyktingar är en grupp. Landstinget gör även direktrekryteringar utomlands. Ytterligare en grupp som är på ingång är svenskar som skaffat sig sin läkarutbildning utomlands.

För en person i Hassan Toumas situation gäller att först ansöka om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen.

— Då gör vi en prövning om hans utbildning motsvarar den svenska läkarutbildningen, förklarar Helena Scarabin, jurist på Socialstyrelsen.

Steg två är att avlägga ett prov i svenska. Samma kunskapskrav som för antagning till högskolan gäller.

För den som har specialistutbildning är steg tre att göra en sex månaders provtjänstgöring i sin specialitet.

— Efter den provtjänstgöringen får vi in ett yttrande. Om man då tillstyrker är det bara att gå en kurs i samhälls- och författningskunskap med godkänt resultat.

Med allt det avklarat kan personen ansöka om svensk läkarlegitimation.

2012 utfärdade Socialstyrelsen totalt 2 170 läkarlegitimationer. Av dem var 928 läkare från Sverige, 1 023 från EU och EES-länder (de 27 EU-länderna samt Norge, Island och Liechtenstein), samt 219 från andra länder. Många av dessa läkare kom från Irak och Ryssland.

— Eskilstuna är en stor invandringsort. Det finns många läkare som vi inte har en aning om. Vanligast är att vi får höra talas om dem som studerande vid Komvux, sfi, eller från arbetsförmedlingen och får kontakt med dem på så vis, säger pa-konsulten Magnus Borg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om