Landstinget köper in egna tåg

Landstinget har tröttnat på SJ. Nu köper landstinget i stället in nya tåg för trafik till Stockholm. Kostnad för 20 nya tåg? Drygt två miljarder kronor.

SÖRMLAND2014-04-02 09:49

Det är landstinget som ansvarar för regionaltrafiken. När det gäller tåg har landstinget köpt tågtjänsten av SJ till en årlig kostnad av 110-120 miljoner kronor de senaste åren.

Landstinget har snällt fått betala, men sedan är det SJ som gjort tidtabell.

Pendlarna har många gånger klagat och landstingsstyrelsens ordförande Åsa Kullgren (S) har uppvaktat SJ för bättre villkor, med resultatet att landstinget fått betala ännu mer för fler avgångar.

– Vi har haft våra problem med SJ, som kunnat sätta sina priser. Nu går vi ihop med andra län och köper in tåg, säger Åsa Kullgren.

I ett drygt år har landstinget utrett frågan om landstinget i stället kan köpa in tåg för trafik.

Och nu är utredningen klar och i morgon, torsdag, ska Kollektivtrafikmyndigheten föreslå att landstinget tillsammans med länets kommuner ska binda sig för ett borgensåtagande på 2,7 miljarder kronor.

Pengar som ska gå till att köpa in tåg.

Tågen ska trafikera Svealandsbanan (Uppsala–Stockholm–Eskilstuna–Örebro), Uven (Sala–Eskilstuna–Flen–Katrineholm–Norrköping), västra stambanan (Stockholm–Gnesta–Katrineholm–Hallsberg) och Nyköpingsbanan (Uppsala–Vagnhärad–Nyköping–Norrköping).

Landstinget ska äga tågen, men inte sköta driften av dem. Driften ska en entreprenör sköta och köpas in.

– Det här ingår som en del av vårt regionala uppdrag och satsningen är nödvändig. Nyköpingsbanan har vi till exempel sett behöver utökas med fler avgångar, säger Åsa Kullgren.

Hon säger att satsningen inte blir dyrare än de uppemot 120 miljoner man årligen betalar SJ.

– För samma pengar får vi nu i stället fler avgångar, säger Åsa Kullgren.

De angränsande länen ska också dra sitt ekonomiska strå till stacken eftersom tågen kommer att gå dit.

För Nyköpingsbanan blir det en utökning från dagens tretton, fjorton dagliga avgångar till sjutton. Tanken är också att tågen vid rusningstid, morgon och eftermiddag, ska gå så tätt som varje halvtimme.

Tågen ska också gå snabbare än de som trafikerar i dag. Hastigheter på uppemot 200 kilometer i timmen är planen, men framför allt att tågen är nyare ska göra att restiden kan kortas med tio minuter mellan Nyköping och Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om