Läkare tjänar mer än statsministern

Några läkare inom landstinget tjänar mer än statsminister Stefan Löfvén. Samtidigt är gapet mellan läkarnas löner och sjuksköterskornas större i Sverige än i en del andra länder. – Det är viktigt att vi har konkurrenskraftiga löner, säger Marie Engman, läkarföreningens ordförande i Sörmland.

SÖRMLAND2015-09-29 06:30

Läkarna ligger i löneförhandlingar nu. Läkarna tycker att deras löner står still och att ersättningarna är för dåliga vid jourer och storhelger.

– Men hittills har vi inte fått något gehör för våra synpunkter, säger Marie Engman.

Läkarna är de som tjänar bäst inom landstinget, utan konkurrens. Listan över de tjugo som tjänat mest år 2014 innehåller arton läkare. Först på trettonde plats kommer landstingsdirektören Jan Grönlund med en årsinkomst på 1 518 362 kronor.

Två läkare, Kenth Persson, Karsudden, och Kamaran Mohammed, Mälarsjukhuset, har de senaste åren, 2013–2014, i genomsnitt kvitterat ut drygt 180 000 respektive 170 00 kronor i månaden.

Och flera läkare bland de som tjänar mest har också egna firmor vid sidan om. Faktum är att läkarna är den yrkesgrupp inom landstinget som mest arbetar extra.

Läkarna inom landstinget har en genomsnittslön på 55 400 kronor, och spannet mellan en läkare under praktik och en erfaren överläkare är stort.

Få yrkesgrupper kan mäta sig med den löneutveckling som läkarna har.

Få yrkesgrupper kan dessutom få betalt under sin utbildning. Läkarna kan ta studielån för 5,5 år. Därefter har de betalt för sin allmäntjänstgöring, AT, (minst 1,5 år) och specialistutbildning, ST, (tar ungefär fem år).

Jämför med tandläkarnas utbildning, som är på fem år. Genomsnittslönen för en tandläkare är 44 000 kronor i månaden (SCB). Psykologer studerar i fem år plus ett års handledning (betald utbildning). Psykologerna har en genomsnittslön på 36 300 kronor (SCB).

Samtidigt är lönespannet mellan läkarna och till exempel sjuksköterskorna större i Sverige än i till exempel Norge och Nya Zeeland.

Är ni dåliga löneförehandlare, Vårdförbundet?

– Det tror jag inte. Det är snarare synen på yrket, att det är kvinnodominerat och då har lönerna varit lägre, svarar Marie Stenbäck, styrelseledamot i Vårdförbundet Sörmland.

Marie Engman på läkarföreningen anser att sjuksköterskorna generellt har för låga löner. Men att läkarna till exempel skulle frysa sina löner för att minska gapet är inte aktuellt, säger hon.

– Självklart måste våra medlemmar se en fortsatt ökad löneutveckling, säger Marie Engman.

Fotnot: Statsministern har ett månadsarvode på 160 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om