Lagen ska komma ikapp stora bilmålvakter

Att komma åt de personer som äger tusentals bilar och har stora skulder är inte så lätt. Men nya lagar är på gång.

Johan Krantz, analytiker på Kronofogdemyndigheten, berättar att möjligheten att komma åt bilmålvakter är ganska liten, särskilt om bilarna inte felparkeras.

Johan Krantz, analytiker på Kronofogdemyndigheten, berättar att möjligheten att komma åt bilmålvakter är ganska liten, särskilt om bilarna inte felparkeras.

Foto: Anders Wiklund/TT Kronofogdemyndigheten

Sörmland2020-02-18 04:30

Igår redogjorde tidningen för de privatpersoner, som äger flest bilar i Sörmland. De tio högst upp på listan äger 1 092 bilar totalt och har sammanlagda fordonsrelaterade skulder på drygt 830 000 kronor hos Kronofogdemyndigheten. 

Men trots skulderna har Kronofogden begränsade möjligheter att ingripa. 

– Det vi kan göra är – ingenting. Bilarna som de här personerna äger är äldre, från 2005 och tidigare. Vårt uppdrag är att driva in pengar till skulderna, men vi kan inte mäta ut bilar värda 5 000 eller 10 000 och sälja dem. Det är ingen vits. Vi är ingen bilskrot, bilarna ska bärgas och ställas upp och säljas vidare, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogdemyndigheten. 

Med dagens lagstiftning, främst "Bilmålvaktslagen" från 2014, kan bilmålvakter ganska lätt slinka under radarn. Det enda de egentligen behöver undvika är att felparkera bilarna. 

– Med lagen 2014 skapade man möjligheter för kommun och polis att forsla bort bilar, om de stod felparkerade och ägaren hade obetalda skulder på fordonen, säger Johan Krantz. 

Från 2014 har antalet felparkeringsskulder minskat. Men utanför storstäderna är den vanligaste obetalda skulden bland dem som äger flest bilar inte p-avgift, utan obetald fordonsskatt.

Sörmlänningarna hade under 2019 totalt 10,3 miljoner kronor i skuld för obetald fordonsskatt, att jämföra med 7,2 miljoner kronor i skulder för obetalda p-avgifter. 

Sammanlagda fordonsskulder för sörmlänningarna var för fjolåret 24,1 miljoner kronor. Den summan har minskat med omkring två miljoner sedan 2018. I hela landet uppgår de fordonsrelaterade skulderna hos Kronofogden till 1,63 miljarder kronor. Den summan har minskat från 1,83 miljarder 2018 och 1,92 miljarder kronor 2017. 

Ett verktyg Kronofogden och Transportstyrelsen arbetat med sedan något år tillbaka är att begära bilägarna i personlig konkurs. Det innebär att det är konkursförvaltaren som ska godkänna nya bilaffärer och även kan avgöra att hela bilflottan som personen ägt ska säljas. 

– Hittills har vi koncentrerat oss på de riktigt stora. Vi kan inte gå ut på bred front och begära personlig konkurs för alla, förfarandet är krävande, säger Johan Krantz. 

De 1 092 bilarna som ägs av tio sörmlänningar är i sammanhanget inte så många. 

– Den värsta i landet ägde över 3 000 bilar och hade som mest 50 miljoner i fordonsrelaterade skulder. Det är de personerna man använder konkursinstrumentet till, säger Johan Krantz. 

Men tanken är att lagstiftningen så småningom ska komma ikapp bilmålvakterna. Regeringen föreslog i januari att polis eller bilinspektör ska kunna ta registreringsskyltarna från fordon med skulder över 5 000 kronor. Man har också tillsatt hovrättslagmannen Björn Hansson, som fått i uppdrag att utreda frågan och förväntas lägga fram förslag på åtgärder efter sommaren. Bland annat ska utredningen ge svar på om det är lämpligt att en person som inte har uppehållstillstånd eller rätt att vara i landet, ändå ska kunna äga fordon. 

– Vi ska träffa utredaren i mars. Men vi har föreslagit begränsning av hur många bilar man kan stå som ägare som. Det finns argument mot det, att man begränsar den personliga äganderätten. Vi får fundera på hur drastisk man kan vara. Men har man skulder över en viss nivå – ska man över huvud taget få registrera sig på nya bilar då?, funderar Johan Krantz. 

Landets största bilägare

De som äger flest bilar i landet, utan att yrkesmässigt handla med bilar, är: 

Man i Västra Götalands län: 2 671 bilar

Man i Skåne län: 2 154 bilar

Man i Västra Götalands län: 2 036 bilar

Man i Jönköpings län: 2 021 bilar

Man i Skåne län: 1 980 bilar

Att äga många bilar betyder inte per automatik att man är bilmålvakt. Bilentusiaster, "bilsamlare" och personer som renoverar fordon kan vara ägare till ett stort antal bilar. 

Transportstyrelsen sammanställde listan den 23 januari i år. 

Karta: Södermanlands län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!