I går berättade tidningen om två pojkar i övre tonåren som utnyttjats sexuellt av en kvinnlig chef för ett företag som placerar ensamkommande barn i familjehem och boende.
Det boende som pojkarna bodde på stängdes vid en oanmäld tillsyn från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i januari i år. Orsaken var att det sörmländska företaget saknade tillstånd för HVB- och stödboende, trots att de bedrev just sådan verksamhet.
Av företagets hemsida framgår att företaget har verksamhet i hela Sverige inom boende- och familjehemsplaceringar för barn och ungdomar.
Kvinnan står också bakom ytterligare ett bolag med säte i Sörmland. Enligt hemsidan driver företaget flera hem för vård och boende, så kallade HVB-hem, runtom i Sverige. Men när tidningen kontrollerar uppgifterna visar det sig att åtminstone två av företagets boenden inte är aktiva.
Enligt IVO finns det heller inga tillstånd utfärdade för något av företagen – vare sig för stödboenden eller HVB-boenden. Det finns heller inga tillstånd kopplade till ägarnas personnummer eller till någon av de anställda som syns på företagets hemsida.
Därmed saknar företagen lagligt stöd för all sin verksamhet i boenden. Det enda de har rätt att driva är alltså familjehemsförmedling.
Enligt en tidigare granskning av Göteborgs-Posten hör företaget dessutom till dem som tar mest betalt för sina tjänster. En placering genom företaget uppges kosta 80 600 kronor i månaden per barn, vilket alltså är 2 686 kronor per dygn och barn.
När Eskilstuna-Kuriren frågar chefen om ersättningen från kommunerna får vi dock ett annat svar.
– Man får 1 900 om dagen per barn, säger hon.
Och det är vad ni får från kommunen också?
– Ja, det är vad de betalar. Det finns ju barn med specifika behov som behöver täta uppföljningar och då måste man självklart ta mer betalt. Då kanske man tar 2 300 per dygn.
Efter IVO:s inspektion av boendet där pojkarna bodde framkom att kommunerna som placerat barn där hade fått olika information om företagets verksamhet. Enligt uppgift har företaget anpassat informationen till kommunerna utifrån efterfrågan och av IVO:s inspektionsrapport framgår att samma boende har kallats både HVB-hem, stödboende och familjehem. Ett familjehem kan dock inte bedrivas yrkesmässigt med anställd personal och för de andra formerna krävs tillstånd från IVO, vilket företaget alltså saknade.
Chefen förklarar för tidningen varför de saknar tillstånd för det nu stängda boendet:
– Inga stödboenden hade tillstånd från första januari och fram till nu, menar hon.
Därför anser hon att de inte behövde ha tillstånd för boendet. Enligt IVO är dock alla stödboenden skyldiga att ha tillstånd för att få driva sådan verksamhet. Dessutom har IVO konstaterat att verksamheten i det nämnda boendet kunde ses som ett HVB-hem. Chefen ser dock annorlunda på saken:
– Nej, det stämmer inte.
Det var inget HVB-hem?
– Nej, verkligen inte.
Men även stödboenden är ju tillståndspliktiga.
– Ja, från och med första januari.
Innan fanns ju inte ens den boendeformen.
– Nej, men socialtjänsten använde sig av den ändå.
På hemsidan står det att ni driver flera HVB-hem redan i dag.
– Nej, alla ansökningar ligger inne hos IVO.
Hur många har ni ansökt om?
– Det ska du nog ta med vår verksamhetschef. Jag har inte riktigt koll på det.
En ansökan om att få tillstånd för HVB-boende finns hos IVO. Där har ägarna ansökt om att få starta ett nytt HVB-boende för pojkar. Denna ansökan har dock inte hunnit handläggas av IVO än.