Julmaten står framme många timmar innan den åker in i kylskåpet igen. Så tas maten fram igen, och igen.
Matförgiftning är en vanlig magåkomma.
Samtidigt närmar sig högsäsongen för vinterkräksjukan. Sörmland var för bara någon vecka sedan det län i hela landet som hade flest antal fall av vinterkräksjuka sett till antalet invånare.
Vårdavdelning åtta på Nyköpings lasarett fick till exempel stänga.
Matförgiftning och vinterkräksjuka kan ha samma symtom: diaréer, kaskadkräkningar och frossa på grund av vätskebrist.
Smittan för vinterkräksjukan kommer ofta via maten eller livsmedel.
Och sjukdomsförloppen är ganska korta. Efter något dygn är det oftast över.
Men det som skiljer dem åt är tiden för själva insjuknandet. Har du blivit matförgiftad går det på två, tre timmar.
– När det gäller vinterkräksjukan kan det ta något dygn, säger Carl-Gustaf Sundin, landstingets smittskyddsläkare.
Han uppmanar till god handhygien, tvätta händerna noga, för att minska smittorisken.
Äldre, små barn och personer som är infektionskänsliga kan bli extra sjuka av vinterkräksjuka.
Kräksjukan är tillbaka
Magsjukesäsongen är här. Kulmen för vinterkräksjukan väntas inom några veckor. Om det är vinterkräksjuka eller matförgiftning kan vara svårt att veta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!