Grundvattnet är numera ett ord på var mans läppar.
– Ja, man pratar mer om grundvattennivåerna i dag. Det har blivit mer fokus på vattenfrågorna generellt på grund av problemen som vi haft med låga grundvattennivåerna de senaste åren, säger Bo Thunholm, hydrogeolog vid Sveriges geologiska undersökning.
Eftersom större delen av Sveriges dricksvatten kommer från grundvattnet, är det nödvändigt att kartlägga grundvattentillgångarna regelbundet. Sedan 2016 har grundvattennivån varit ett återkommande problem, i varierande grad och i olika perioder, i stora delar av Götaland och Svealand.
De senaste veckorna har det regnat mer än normalt i stora delar av landet, så även i Sörmland.
– Det bidrar till att de små grundvattenmagasinen har fått en välbehövlig återhämtning. De som har egna brunnar bör sannolikt inte ha några problem med låga grundvattennivåer, även om det naturligtvis alltid finns lokala avvikelser, säger Bo Thunholm.
Egna brunnar ingår vanligtvis i så kallade små grundvattenmagasin. De innehåller lite vatten och reagerar snabbt både på nederbörd och vattenuttag. Kommunalt grundvatten kommer vanligtvis från stora magasin och återfinns ofta i sand- och rullstensåsar.
För de stora magasinen går påfyllningen långsammare.
– De reagerar trögare och det behövs mer vatten för att de ska fyllas på till normala nivåer. Vi ser en återhämtning men den är inte lika påtaglig som i de små grundvattenmagasinen.
Trots att den senaste rapporten visar att nivåerna ligger långt under det normala, upplever inte Bo Thunholm situationen som oroväckande.
– Det troliga är att man har marginaler så att man klarar de avvikelserna som vi ser nu. Men påfyllningen måste fortsätta för att vara på den säkra sidan. Det är viktigt att den fortsätter, så att vi har ett bättre utgångsläge inför nästa sommar, då konsumtionen ökar.
Snö är ingen nödvändighet för grundvattennivån, så länge det regnar.
– Vill vi ha påfyllning i närtid är det bra att det kommer som regn. Kommer det som snö får man se fram emot snösmältningen och påfyllningen senare i vår. Det har inte så stor betydelse.
Just nu är det också mycket vatten i sjöarna. Den första tanken är kanske att nivån så småningom kommer att sjunka, rinna undan och bli till grundvatten. Men faktum är att det, enligt Bo Thunholm, är precis tvärtom.
– Ytvattnet härstammar vanligtvis från grundvattnet. En del av nederbörden bildar grundvatten, medan en del dunstar. Så här års bildar det mesta av nederbörden grundvatten eftersom avdunstningen är så liten. Nederbörden bildar grundvattnet och grundvattnet flödar naturligt ut i sjöar och vattendrag.
Ungefär hälften av landets befolkning får den kommunala vattenförsörjningen från ytvatten. En fjärdedel tar sitt vatten från konstgjort grundvatten, medan en fjärdedel tar det från grundvattnet.
Under perioder med låga grundvattennivåer går telefonen varm hos hydrogeologerna. Många gånger kommer samtalen från människor som har brunnar som sinar eller som är på väg att sina.
Förutom att vara sparsam med vattnet, råder Bo Thunholm gemene man att se över sin brunn.
– Har man en gammal brunn som är igenslammad så blir den mer känslig för låga grundvattennivåer, säger han.
– Genom att se över sin brunn minskar risken för problem. Det kan man ha i åtanke. Spola och rensa brunnen.