Många var glada över att kunna samlas igen till ett stort fysiskt möte när näringslivsdagen ägde rum på Hedenlunda Slott.
– Det är ju helt otroligt. Det har vi alla längtat efter, sa Susanna Oom Samuelsson, näringslivsansvarig vid Vingåkers kommun.
Hon var framför allt glad över att det hade kommit så många aktiva företagare från olika branscher och kommuner.
Enligt projektledaren Louise Magnusson vid Plus Katrineholm var eventet fullbokat. Näringslivsdagen arrangerades av Plus Katrineholm, Sörmlands Sparbank, Företagarna och kommunerna i Katrineholm, Vingåker och Flen.
Moderator under dagen var den prisbelönte dokumentärfilmaren Jens Lind. Publiken på hela 150 personer fick lyssna på en intressant paneldiskussion och flera inspirerande föredrag av bland andra Ossian Stjernstrand från Göteborg och Co och landshövding Beatrice Ask. Deltagarna fick även möjlighet att mingla och träffa andra personer i näringslivet som de kanske inte hade träffat på länge på grund av pandemin.
Under paneldiskussionen menade Jim Lindström från Sörmlands Sparbank att näringslivet klarat sig hyfsat bra under coronatiden även om det naturligtvis har uppstått tråkiga situationer för individuella företag.
– Man gjorde väldigt många omställningar snabbt och det har också visat sig nu på sikt att man har klarat sig väldigt bra i KFV-området, sa han.
Paneldiskussionen kom till stor del att handla om företagens möjligheter – eller kanske snarare svårigheter – att få tag på personal. En av paneldeltagarna var Susanne Mulder, vd för Stiftelsen Linden som driver LSS-boenden i Vingåker och Katrineholm för personer som bland annat har autism.
– Vi skulle kunna bli större, men vi hittar inte personal. Den här sommaren som har varit är den sommar vi har haft mest övertid på ordinarie personal någonsin.
– Jag hade ett mål för många år sedan att 25 procent av vår verksamhet skulle vara högskoleutbildad, men det målet har jag fått backa på.
En annan paneldeltagare var Michael Karlsson från det snabbväxande Julitaföretaget Impecta Fröhandel som är i full färd med att etablera en distributionscentral i Katrineholm.
– Även vi har problem med kompetensförsörjning såklart. E-handel är en extremt het bransch och i och med att vi nu växlar upp och skapar fler arbeten behöver vi mer människor och där är det slagsmål om de som är riktigt duktiga.
Han sa att Impecta försöker locka personal genom att vara en bra arbetsgivare. Han menade att många yngre människor ställer krav på sina arbetsgivare när det gäller miljö och hållbarhet.
– Fröer är ganska lätta att ställa sig bakom.
Susanne Mulder sa att Stiftelsen Linden jobbar mycket med egna utbildningar.
– Vi jobbar med nära ledarskap. Du ska veta att du alltid har någon att vända dig till.
Stefa Toll, näringslivschef i Katrineholms kommun, sa att frågan om kompetensmatchning brukar komma upp när han gör företagsbesök. Han nämnde flera olika aktörer som kan hjälpa till med bland annat utbildningar, till exempel Campus Viadidact. Han menade att man måste stimulera ungdomars teknikintresse.
– Vi har Komtek, vi har delarna, men vi måste bli tydligare, vi måste hjälpas åt och göra det tillsammans.