Även om det finns sörmländska rovfåglar som häckar ända från slutet av februari till augusti så är den allra känsligaste perioden nu under våren.
– Man får tänka sig för så att man inte stör häckande rovfåglar. Det är en känslig tid nu när de ligger och ruvar på sina ägg. Vill man följa dem så gör man det bäst på håll, säger Per Flodin.
Det finns två rödlistade rovfågelarter som häckar i Sörmland; havsörn och bivråk. Faktum är att havsörnarna bland annat tack vare mycket ideellt arbete från exempelvis fågelklubbar, har en bättre situation i dag än på 60- och 70-talen.
– Det finns 50–55 häckande havsörnspar i Sörmland i dag och det är främst i inlandet de har ökat under senare år. Situationen är bättre, men man får fortsätta att vara uppmärksam på hur det går för dem, säger Flodin.
Han menar att en sak som på sikt kan försvåra för skogshäckande rovfågelsarter är ett storskaligt skogsbruk.
– Det kan exempelvis försvåra för arter som duvhök och bivråk, säger Flodin.
När det gäller ugglor kan en enskild företeelse få stora lokala konsekvenser. Katrineholmaren Pelle Moqvist som är medlem i Katrineholm Vingåkers ornitologer berättar att pärlugglorna ser ut att ha försvunnit från västra Sörmland.
– Jag tror att det har att göra med rävskabben, som i sin tur gjort att antalet mårdar ökat. De är inne och letar i hålorna vilket gjort att pärlugglorna mer eller mindre försvunnit i Sörmland, säger han.