– De kan få en jul utan fylla och spyor och det kanske är första gången på flera år som de får uppleva det. För många är det en väldig lättnad, säger Lena, på kvinnojouren Mira i Nyköping där de anställda ha som praxis att bli benämnda med enbart sitt förnamn.
På kvinnojourerna i Sörmland är det inte fler kvinnor som söker stöd just under storhelgerna. Elisabeht Markström var tidigare ordförande för Mira, men är nu aktiv inom riksorganisationen SKR, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund.
– Slutsatsen man kan dra är att det är fler kvinnor som söker stöd efter stora helger eller längre ledigheter. Det är många som står ut med situationen hemma under högtiden för att sedan höra av sig när helgerna och firandet är över, säger hon.
Trots detta är det, precis som resten av året, fullt på flera av kvinnojourerna runt jul och de anställda gör vad de kan för att även kvinnorna och barnen som bor där ska få fira jul.
– Vi brukar fira julen någon vecka innan aftonen, då barnen som bor här får julklappar, säger Lena på kvinnojouren Mira.
Hon berättar även att organisationer och frivilliga runt om i Sörmland brukar skänka presentkort eller prylar till kvinnojourerna som julklappar till barnen.
– Det brukar alltid vara väldigt uppskattat, säger Lena.
Även på kvinnojouren Moa i Eskilstuna försöker man sätta lite guldkant på tillvaron i juletid.
– Vi brukar köpa in en gran, julgodis och lite lyxigare mat. Dessutom försöker vi pynta ungefär som man brukar göra i ett hem, för jouren är ju kvinnornas och barnens tillfälliga hem, säger Gunilla Lange som är ordförande på kvinnojouren Moa.
Enligt statistik från kvinnojourernas riksorganisationer är det ungefär 400 barn i hela landet som firar sin julafton på en kvinno- eller tjejjour.