Den 24 april i år drabbade demonstranter och polis samman i samband med att ett antal irakier skulle avvisas från förvaret i Flen. Resultatet blev den gången att två av demonstranterna tvingades åka till sjukhus. I tisdags var det åter dags för en avvisning av Irakier och återigen fanns ett antal demonstranter på plats.
- Det var ett 30-tal demonstranter på plats och det var uppenbart att i alla fall en del av dessa hade för avsikt att försöka stoppa transporten av irakierna. Men det gick förhållandevis lugnt till, säger Fredrik Wallén, presstalesman vid polisen Södermanland.
Inga greps eller gjorde sig skyldiga för något brott under demonstrationen som pågick i ett par timmar innan transporten kunde lämna förvaret vid niotiden på kvällen. Det mest dramatiska som skedde var att ett antal demonstranter försökte blockera vägen för transporten genom att placera stora stenar och andra föremål på vägen. Ett 40-tal poliser fanns på plats och att polisen tvingas sätta in extraresurser med anledning av demonstranter vid avvisningar är inget ovanligt enligt Fredrik Wallén.
- Den här sortens polisinsatser har förekommit sedan 1980- och 90-talet, men det går i vågor.
Utvisningar av personer med irakiskt ursprung har varit föremål för debatt i Sverige under en längre tid. Bland annat Amnesty har riktat kritik mot att personer som riskerar att utsättas för dödsstraff, kroppsstraff eller tortyr utvisas.
- De svenska myndigheterna och domstolarna har inte alltid tillräckligt stor kunskap för att ta rätt beslut, säger Madelaine Seidlitz, jurist vid Amnesty i Sverige.
Det är oklart hur fallet är med de personer som avvisades från förvaret i Flen i tisdags.