I EU:s budgetförhandling i höstas drogs medlen till landsbygdprogrammen ner, men när landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) nyligen presenterade det nya programmet har regeringen skjutit till pengar.
Landsbygdsprogrammet som sträcker sig från i år till och med 2020 har en budget på 36,1 miljarder kronor för hela Sverige. Av dessa kommer 14,8 miljarder från EU. Förra gången fick Sörmland 1,5 miljard kronor till hela sitt landsbygdsprogram.
– Det handlar om ganska mycket pengar för Sörmlands del. Nu var det meningen att det skulle bli en neddragning, men det blev en ökning i stället, säger omvärldsanalytikern Peter Eklund som arbetat med analyser av länets förutsättningar som kommer att ligga till grund för prioriteringar i det nya landsbygdsprogrammet.
Jon Wessling arbetar som projektledare på länsstyrelsen. Han berättar att de var oroliga för att en del av deras miljöprojekt skulle få läggas ner.
– Det kom signaler om ett bantat landsbygdsprogram. Att man ville koncentrera sig på få åtgärder och det kändes som en nackdel. Men som jag tolkar det Eskil Erlandsson sa under presskonferensen så kommer det mesta vi har gjort att kunna finnas kvar, även om vi förstås måste se över stödreglerna i detalj, säger han.
Bland det miljöarbete som länsstyrelsen i Sörmland räknar med att fortsätta stödja finns betesmarker och slåtterängar, ekologisk produktion och odling av vall på slättbyggd. Det ser även ut som att man kan fortsätta med projektet "Greppa näringen", som ska leda till minskade förluster av näring, exempelvis fosfor och kväve, från jordbruket.
Vad beskedet leder till mer konkret är för tidigt att säga i nuläget. Hur mycket pengar som går till Sörmlands län är inte klart än.
– Vi skriver urvalskriterier för olika sorters stöd, men det är svårt när vi inte vet hur mycket pengar vi får. Det påverkar hur vi får prioritera, säger Wessling.
I underlaget till landsbygdsprogrammet, "Nulägesbeskrivningen av Södermanlands landsbygd", är det inte en helt ljus bild av länets miljöstatus som målas upp. Rapportförfattarna bedömer att inget av de miljömål som bedöms regionalt kommer att uppfyllas till 2020. Det är dessutom enbart målet om naturlig försurning som har en positiv utveckling.