Hon blir högsta chef för Sörmlandspolisen

Polisen kritiseras hårt för dåliga resultat. Men det är inte säkert att all kritik är berättigad, anser Ulrika Herbst, som blir regionpolischef över bland annat Sörmland när polisen genomgår sin största förändring i modern tid.

SÖRMLAND2014-01-20 07:42

Iskylan håller den gamla garnisonen i Linköping i ett fast grepp. Som länspolismästare i Östergötland har Ulrika Herbst sitt kontor i det tidigare militärområde där Östgötapolisen huserar.

Hennes tankar kretsar mycket kring den gigantiska omvandling som svensk polis just nu genomgår. För rättsväsendet handlar det om den största förändringen sedan Axel Oxenstierna, anser hon själv. Samtidigt ger hon sig tid att också fundera lite över snön som kom i sällskap med kylan.

– Kunde inte snön ha väntat lite. Nu ligger fästingarna där under täcket och mår bra. Jag har så mycket fästingar vid mitt fritidshus i Bergsslagen, säger hon.

Den 1 januari 2015 slås landets 21 länspolismyndigheter ihop till en enda stor polismyndighet. Ulrika Herbst har utsetts till en av den nya polismyndighetens sju regionpolischefer, och ska ansvara för verksamheten i Östergötland, Sörmland och Jönköpings län.

Hon ställer sig helt bakom förändringen, som hon menar är både nyttig och nödvändig.

– Brottsligheten är länsövergripande och det innebär att polisen måste arbeta länsövergripande. Det görs redan i dag, men när polisen blir en enda myndighet blir det helt naturligt att inte ha länsgränser, säger hon.

– Med en enhetlig struktur blir det också lättare för medborgarna att ha kontakt med polisen. I dag har vi 21 polismyndigheter som har egna lösningar på det mesta.

I kommittédirektiven till arbetet med att skapa den nya myndigheten står det att en av utgångspunkterna är att: "en sammanhållen myndighet ger bättre förutsättningar för högre kvalitet, effektivitet och flexibilitet".

Just polisens effektivitet har varit ämnet för många löpsedlar de senaste åren. Budskapet har varit att polisens resultat sjunker, trots ökade resurser.

Självklart kan och ska polisen bli mer effektiv, anser Ulrika Herbst. Men hon sticker inte under stol med att hon tycker att en del av kritiken har varit onyanserad.

De metoder som används för att mäta polisens effektivitet har en del brister, anser hon.

– Ofta tittar man på polisens uppklaringsprocent. Även om vi löser lika många brott som tidigare eller till och med fler, så kan uppklaringsprocenten sjunka om antalet anmälda brott stiger. Det är ett trubbigt mått.

I stort sett tycker hon att svensk polis gör ett bra jobb. Man är duktig på att upprätthålla ordning och trygghet. Även insatserna mot den grova brottsligheten och den service som polisen står för i form av till exempel passhantering fungerar bra, anser hon.

Finns det något du tycker fungerar dåligt?

– Jag kan tycka att vi är en lite stelbent organisation ibland. Vi måste lära oss att ta lärdom av de goda exempel som finns.

När Ulrika Herbst blir regionpolischef över bland annat Sörmland sluts en cirkel. I början av 1990-talet var hon nämligen biträdande länspolismästare i länet.

– Jag ser fram emot att jobba tillsammans med dem igen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om