Högdräktiga kor skickas till slakt

Fyra gårdar i Sörmland har skickat kor som är dräktiga med nästan fullgångna kalvar till slakt bara i år. — Kon ska inte utsättas för den stressen när hon är högdräktig. Och det blir en väldigt otrevlig hantering för personalen på slakteriet, säger veterinär Malin Engdahl.

Ko

Ko

Foto:

Sörmland2014-02-12 09:40

Under de två senaste veckorna har veterinärer på Scans slakteri i Linköping upptäckt åtta högdräktiga kor från Sörmland. Det strider mot djurskyddslagen och kan vara fråga om djurplågeri.

I torsdags kom två kor från en gård i Nyköping, på måndagen samma vecka en ko från Gnesta och veckan innan fem högdräktiga kor från en annan gård i Nyköping. Veckan innan den anmälde en veterinär vid Närkes slakteri en högdräktig ko som kom från en gård i Eskilstuna.

Vid alla tillfällen har kalvarna varit nästan fullgångna, ungefär en meter långa, med utvecklad päls och tänder som börjar komma fram. Eftersom kalvarna är livsdugliga måste även de avlivas på slakteriet. När kon är avlivad plockas kalven ut och skjuts.

– Våra veterinärer ser ju att kon är dräktig och informerar personalen på slakteriet som får hantera det. Det är en väldigt otrevlig hantering, det här ska ju inte hända, säger Malin Engdahl, enhetschef för Livsmedelsverkets kontrollavdelning i Östra Götaland.

Livsmedelsverket har veterinärer på slakterierna i första hand för att kontrollera att det inte finns smittor i livsmedlet, men de har även ett delat ansvar för djurskydd med länsstyrelsen.

– Vi fungerar som länsstyrelsens ögon och öron på plats i slakteriet och det här är en av de saker vi tyvärr upptäcker.

Enligt Malin Engdahl kommer sällan högdräktiga kor till slakteriet i Linköping som slaktar cirka 500 nötkreatur varje dag. Att det har inträffat vid tre tillfällen de senaste veckorna i Linköping och fyra tillfällen från gårdar i Sörmland hör till ovanligheterna. Och förvåningen var stor på länsstyrelsen när en fjärde anmälan om samma sak damp ner.

Att transportera högdräktiga kor är förbjudet eftersom det är stressande för kon att lastas på en transport och därefter stå trångt med andra djur under lastbilsfärden.

– Det finns också en risk att kalven föds under transporten och då skulle den bli nedtrampad, säger Ulrike Segerström, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen.

Inför transporten skriver djurägaren under en försäkran om att djuren som lastas är friska och får transporteras, men även transportören bör kontrollera djuren. När brott misstänks görs en anmälan mot både djurhållaren och transportören.

Enligt Malin Engdahl kan man inte missa att en ko är högdräktig.

– Nej, det kan man inte. Det ser man.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!