Nya kungligheter tar form på bootcamp

Skägg limmas på, skjortor provas ut och en ny gångstil övas in i lokalen bakom Culturum i Nyköping. För andra helgen i rad hålls en kurs i hur man blir dragking. "Det finns inga rätt eller fel", berättar artisten Liam Teasem.

"Det känns både bättre och lättare än jag trodde det skulle göra", säger deltagaren Ylva Lidhen som testar sminka sig till dragking för första gången.

"Det känns både bättre och lättare än jag trodde det skulle göra", säger deltagaren Ylva Lidhen som testar sminka sig till dragking för första gången.

Foto: Ebbe Jonsson

Sörmland2023-07-24 20:35

– De ska vara syskon – inte tvillingar, säger Liam Teasem när deltagarna under helgens dragking bootcamp sminkar sina ögonbryn för första gången.

Ögonbrynen ska bli tjocka, buskiga och markanta. Många stöter på problem när det kommer till symmetri. Det skrattas gott – både med varandra och åt sig själva. Den välkända dragkingen Liam Teasem leder kursen och visar för gruppen hur man kan göra.

– Det finns inga rätt eller fel när man gör drag, men det här är ett sätt.

undefined
"Du måste inte ha ett skägg för att vara king", säger Liam Teasem som visar hur man sminkar på kollegan och vännen Margareta "Maggan" Ljungberg. Om deltagarna vill testa ha skägg kan det antingen limma eller sminka på ett. Det är tydligt att appliceringen kräver mycket tid och träning.

I fem år har Jenny Wellander Bergman, som ligger bakom karaktären Liam Teasem, hållit workshops runt om i Sverige för att inspirera fler till att göra drag. Men det här är första året med bootcamp, en form av kurs i hur man blir och är dragking.

Ofta definieras drag som en överdriven presentation av genus för att skapa underhållning. Exempelvis använder dragkings maskulina karaktärsdrag för att presentera sig själva för sin publik.

– För mig är drag frihet. Att utforska gränser och leka med fantasier. När samhället blir mer komplicerat så behöver man få en paus, och då är drag den perfekta tillflyktsorten, berättar Liam Teasem.

undefined
"För mig handlar drag framför allt om att få vara den där lite brötiga och störiga som tar plats. Som skiter i att andra suckar", berättar Jones som tar fram sin dragking karaktär Jonathan under helgen

Det är sex förväntansfulla deltagare från olika delar av Sverige som har samlats i Nyköping. Under helgen ska gruppen få lära sig allt från smink och peruk, till scen- och kroppsspråk.

– Vi jobbar med stereotypt manligt och maskulint på olika sätt. Jag tycker det är viktigt att deltagarna bejakar det som dyker upp vilket kräver mod. För man blir chockad när det blir skillnad på hur man är och ser ut, berättar Liam Teasem.

En av deltagarna är Jones som rest från Göteborg. Jones har utforskat möjligheterna med smink hemma, men det här är första gången som den iklär sig drag från topp till tå.

– Jag har tidigare lekt med mitt könsuttryck. Men det är en sak att göra det när jag vill bli mer som mig själv, och en annan när jag vill vara dragking. Jag är här för att det finns en karaktär inom mig som vill ut.

undefined
"Jag kollar mig i spegeln och får snabbt en bild av vem han är, vilka scenkläder han skulle ha och hur han skulle bete sig", säger Ylva Lidehn om känslan att transformera sig till dragking.

Ylva Lidehn har tidigare spelat manliga karaktärer i teatergruppen Skakas föreställningar. Nu testar Ylva Lidehn att göra sig själv till dragking som en egen karaktär för första gången.

– Det är väldigt roligt att inta och känna maktpositionen. Att ha det manliga självförtroendet och ta plats utan att be om ursäkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!