Här kan du surfa vind för våg i Sörmland

När folk klagar på att det blåser, då är det bra väder för vindsurfare. För nybörjaren är det bäst att börja på torra land, för den som är duktig väntar utmaningarna på Hjälmaren eller Bråviken.

Sörmland2016-07-17 08:00

Per Elfving och Magnus Österberg från Katrineholm älskar att surfa. Är det lagom vind – som för surfare gärna får betyda ganska mycket vind – är de gärna ute på sjöarna, både i Sörmland och Östergötland.

– När det är nordliga vindar är det bra i Tisnaren vid Lyttersta och Viala. Det finns gott om ställen att segla på när det är ostlig vind, säger de.

För nybörjaren kan man börja på land eller i en mindre sjö, där det inte blåser så mycket. För den som kan mer finns det sjöar med mer utmaningar.

– En bra sak med Bråviken är att det finns en riktig surfklubb, så man är aldrig själv, Det är alltid någon som har koll. säger Per Elfving.

Det behövs en del utrustning för att surfa. Riggen består av mast och mastfot. På masten sätter man segel, bom och hängseletampar. I seglet sätter man även latter, som är en slags förstärkning som gör att seglet behåller sin form. Brädan har fäste för mastfot, fena och fotstroppar att sätta fötterna i när det går fort.

Det finns olika brädor för olika förhållanden. Ju mer det blåser desto mindre bräda och segel behöver man. Det finns ett stort antal olika brädor och segel, från de minsta som är drygt tre kvadratmeter, till de största som är omkring tio kvadrat. Nutida brädor är små men har hög volym, som gör att de flyter bra.

Vad är det som är så speciellt med vindsurfing?

– Fartkänslan är fantastisk och att man drivs av vinden. Det är så mycket energi. När man inte riktigt har kontroll, kan man ibland tänka att "om jag ramlar nu slår jag mig", säger Magnus Österberg.

Det finns appar till telefonen där man kan kolla upp hur vinden ska blåsa vid den sjö man tänkt åka till. Förr fick man titta i trädgården för att se hur det blåste.

– Det är faktiskt en svår sport men det är häftigt när man kan, säger Magnus Österberg och fortsätter:

– Det blir en adrenalinkick som heter duga. Man är i sin egen bubbla och kan inte tänka på någonting annat än vindsurfingen. Man kan alltid utvecklas och lära sig nya saker. Det är något speciellt att färdas fram på vattnet av naturkrafterna. säger Magnus Österberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om