Här har grundvattennivåerna återhämtat sig

Grundvattennivåerna i Sörmlands kommuner skiljer sig från varandra efter den varma sommaren. Nu uppmanar VA-cheferna till sparsam vattenförbrukning.
"Om nivåerna fortsätter att sjunka så kommer vi att behöva införa ett bevattningsförbud", säger Henrik Strömbäck från Trosa kommun.

I Gnesta är det bevattningsförbud och i Katrineholm, Vingåker och Flen kommer ett förbud att införas.

I Gnesta är det bevattningsförbud och i Katrineholm, Vingåker och Flen kommer ett förbud att införas.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sörmland2020-04-27 04:30

Efter en längre torka sommaren 2019 har vattennivåerna återhämtat sig i flera kommuner. Den blöta hösten och vintern har gjort att magasinen fyllts på och nivåerna är i dag högre än vad de var för drygt ett år sedan. 

– Regn från hösten och vintern påverkar nivåerna i dag. Därför hoppas vi att det kan fortsätta regna så att vi har en bra nivå även efter sommaren, säger Admir Ibrisevic, VA-chef på Eskilstuna-Strängnäs energi och miljö. 

I Eskilstuna kommer stora delar av stadens dricksvatten från Hyndevads vattenverk. Strängnäs hämtar sitt vatten från Stockholm vatten och avfall. Där har man även en plan B ifall grundvattennivåerna skulle sjunka i Stockholm. 

– Vi har ett reservverk ifall de inte skulle kunna leverera vatten, men det har aldrig hänt, säger Admir Ibrisevic.

Situationen är liknande för Nyköping och Oxelösunds kommun som får stora delar av sitt dricksvatten från Högåsens vattenverk. Nivåerna har blivit bättre, men VA-chefen Mats Lindberg vet att somrarna kan vara förödande. Från maj 2018 till oktober 2019 hade både Nyköping och Oxelösund ett bevattningsförbud.  

– Nu vet vi om det här och måste reagera snabbare om det sker igen. Vi måste ha kontroll på våra nivåer och göra de åtgärder som krävs i tid, säger han. 

Skulle sommaren 2020 bli lika varm som 2019 så kan grundvattennivåerna återigen sjunka. Utöver värme och utebliven nederbörd så är även den mänskliga faktorn en orsak till att nivåerna stiger och sjunker. 

– Hur många som använder vattnet påverkar också grundvattennivåerna. Om det är en stor användning på sommaren så blir det svårt att leverera tillräckligt med vatten, förklarar Admir Ibrisevic. 

Detta har man redan nu börjat märka av i Trosa kommun. Där har grundvattennivåerna sjunkit då fler stannar hemma på grund av coronaviruset. 

– Just nu är det hyggliga grundvattennivåer, men sjunkande. Om nivåerna fortsätter att sjunka så kommer vi att behöva införa ett bevattningsförbud. Det är egentligen vårt enda sätt att kunna reglera grundvattennivåerna, säger kommunens VA-chef Henrik Strömbäck. 

I Gnesta är det redan nu bevattningsförbud. Förbudet gäller dock enbart i Gnesta samhälle och Stjärnhov, då Björnlunda får sitt dricksvatten ifrån en ytvattentäkt (sjö). Även Laxne klarar sig undan förbudet där grundvattennivåerna är över det normala. 

Tre kommuner som kommer att införa ett bevattningsförbud är Katrineholm, Vingåker och Flen. Den 1 maj och tills vidare kommer det att vara förbjudet att vattna mellan klockan 06:00 och 20:00. Ett liknande bevattningsförbud infördes även den 1 maj 2019. 

– Detta har vi infört för att styra om det beteende som vi i dagsläget har. Vill man vattna så får man börja efter klockan 20 på kvällen när solen har gått ner, säger Helen Sylvefjord, kommunikationschef på Sörmlands vatten, som förser Katrineholm, Vingåker och Flen med dricksvatten. 

Vattentillgången i de tre kommunerna är i dagsläget bra, men skulle det bli varmare väder och mindre nederbörd finns det en risk att man behöver utöka bevattningsförbudet. 

– Vi kommer kontinuerligt att mäta de risker som finns om det händer. Blir det väldigt varmt kan det bli bevattningsförbud dygnet runt. Vi måste tänka om och inte ta vårt kranvatten för givet, menar Helen Sylvefjord. 

Bevattningsförbud i länet

Eskilstuna: Inget bevattningsförbud 

Flen: Bevattningsförbud från och med 1 maj. 

Gnesta: Bevattningsförbud 

Katrineholm: Bevattningsförbud från och med 1 maj. 

Nyköping: Inget bevattningsförbud

Oxelösund: Inget bevattningsförbud

Strängnäs: Inget bevattningsförbud

Trosa: Inget bevattningsförbud

Vingåker: Bevattningsförbud från och med 1 maj. 

Karta: Södermanlands län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!