Här är länets mest olycksdrabbade vägavsnitt

De svåra olyckorna blir färre i Sörmland, men antalet olyckor med lindrigt skadade ökar. Länets mest olycksdrabbade vägar är E4 och E20.

Sörmland2013-04-15 20:45

Sverige har sedan flera år tillbaka en nollvision om antalet dödade i trafikolyckor. Och på sjutton år har antalet dödade minskat radikalt. 1985 dog 808 personer i trafiken, 2011 var siffran 319.

Men det totala antalet olyckor – där personer dödas, skadas svårt eller lindrigt i trafiken – ökar. Det visar statistik från polisen.

Sörmland följer riket i stort.

I Sörmland är det de mest trafikerade vägarna som också har flest antal olyckor. E4 och E20.

Mellan åren 2009 och 2012 inträffade 218 olyckor på E4, som rapporterats in till polisen, och 235 på E20. Det är ungefär hundra fler än vad som inträffat på länsvägarna nummer 52, 53 och 55.

De mest olycksdrabbade områdena på våra två Europavägar är på E20 vid rondellen vid Folkesta över motorvägen och på E4 mellan Stavsjö och Pål jungs hage.

Andra olycksdrabbade vägsträckor är den norr om Nyköping kring på- och avfarten till Tystberga och runt Svärta, samt kring Barva mellan Eskilstuna och Strängnäs.

Så trots viltstängsel, skiljda körbanor, färre kurvor och ofta bra sikt inträffar fler olyckor på de stora vägarna än på andra mindre och sämre vägar.

Frågan är om det går att minska antalet olyckor och i så fall hur.

- De åtgärder som är gjorda är billiga. Värme i vägen skulle kunna vara ett alternativ vid olycksdrabbade platser, men hur mycket skulle inte det kosta? säger Per Lange, trafikpolischef i Sörmland.

Att det inträffar olyckor på E4 kring Nyköping beror på att motorvägen både är en Europaväg och en lokalgata för Nyköpingsborna, menar Per Lange.

Orsakerna till den största delen av olyckorna är ouppmärksamhet eller att föraren håller för hög hastighet i förhållande till situationen, menar både Per Lange och Lars Nordquist, verksamhetsansvarig på NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) i Sörmland-Östergötland.

Och i merparten av olyckorna är det manliga förare bakom ratten.

Vanligast är singelolyckor. Hittills i år utgör singelolyckorna 38 procent av alla rapporterade olyckor.

Något som har förändrats genom åren är i vilken ålder det är vanligast att man är inblandad i trafikolyckor. 1970 var det flest personer som omkom eller blev svårt skadade i gruppen 20–24 år.

2011 var flest svårt skadade i åldern 25–34 år och omkomna 75 år och äldre.

- Förr skaffade alla körkort och bil, nu tror jag fler väntar med körkort och bil, säger Per Lange.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om