Varje år rapporteras 200-300 fall av TBE i Sverige. Många av dem som drabbas får inga symptom alls. För andra kan TBE utvecklas till en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och emellanåt kramper och förlamningar.
– Det finns ingen medicin mot TBE utan man får vidta allmänna sjukvårdande åtgärder. En del får neurologiska komplikationer och blir så dåliga att de behöver intensivvård, säger Christina Kallings Larsson, smittskyddsläkare i Sörmland
Under årets fästingsäsong har 13 personer insjuknat i TBE i Sörmland. Det kan jämföras med rekordåret 2012 då 37 fall noterades. Förra året rapporterades 28 fall men trots att antalet minskat rejält i år är det svårt att dra några slutsatser om vad det betyder för framtiden.
– Som smittskyddsläkare är det naturligtvis bra att så få har blivit smittade. Men det är svårt att säga hur nästa säsong ser ut. Det rör sig om komplicerade samband med många faktorer såsom klimat, fästingar, värddjur och hur många som vaccinerar sig.
Exakt var i länet fallen noterats har inte sammanställts än.
– Det väntar vi med tills året är slut. Vi lär nog få in ytterligare några fall i november, säger Christina Kallings Larsson
Generellt inträffar de flesta sörmländska fallen längs kusten med en spridning in i Mälaren. Men den utvecklingen har bromsats upp.
– Vi kan anta att människor i skärgården nu har vaccinerat sig i större utsträckning. De som bor och vistas där vet hur man skyddar sig med långa kläder och att man inspekterar sig regelbundet när man har duschat.
Tendensen i år är att smittspridningen dragit sig inåt landet, berättar Kallings Larsson.
– Västmanland som tidigare varit förskonade har tio fall i år.