2017 inför Region Örebro län ett kontantstöd på 1 200 kronor till patienter över sexton år som diagnostiserats med celiaki. Detta på grund av att en ny undersökning har visat på brister i det gamla systemet. Receptföreskrivning av livsmedel via dietist har blivit ålderdomligt och besvärligare att hantera.
– Allt fler glutenfria livsmedel finns i dag i butikerna. Då kan det vara både bättre och naturligare att själv kunna handla i sin vanliga livsmedelsaffär med det bidrag man nu kommer att få, säger Region Örebro läns styrelseordförande, Marie-Louse Forsberg-Fransson (S) i ett pressmeddelande.
Ellinor Lundvik är glutenintolerant och har suttit som ledamot i Celiakiföreningen i Sörmlands län. Hon vill att landstinget ska få upp ögonen för celiaki och lägga fram liknande åtgärder som de som införs i Örebro.
– Jag skulle gärna lägga 7 kronor för ett paket pasta istället för 27 men det kan jag inte. Maten är vår medicin. Den är inte billig, säger hon.
Landstingsstyrelsen i Sörmlands ordförande, Monica Johansson (S), säger att de inte hunnit diskutera frågan än.
– Jag önskar att vi kunde göra mer för fler. Tyvärr har vi begränsade resurser och annat att prioritera just nu men vi kommer självklart att titta närmare på förslaget i framtiden, säger hon.
Alla län i Sverige måste erbjuda celiakipatienter under sexton år stöd. De kan få ett bassortiment av glutenfria produkter på apotek genom en livsmedelsanvisning från läkare eller dietist. Länen bestämmer själva om de vill ge personer över sexton år bidrag. I Sörmland finns ingen ersättning eller subvention.
– Bidraget för barn är bra men det saknas stöd för vuxna. Glutenintoleransen försvinner aldrig och maten blir inte billigare för att man fyllt sexton, säger Ellinor Lundvik.
Svenska celiakiförbundets generalsekreterare, Christina Ralsgård, tycker att kontantstödet som Region Örebro län kommer att införa är ett steg i rätt riktning, även om 100 kronor i månaden inte täcker de kostnader specialkost medför.
– Framförallt tycker jag det är bra att de visar att de tar problemet på allvar. Den grundliga utredning de har gjort är föredömlig, säger hon.
Christina Ralsgård säger att många länder i Europa redan infört bidrag för personer med celiaki.
– Sverige är sämre på att stötta celiakipatienter än både våra nordiska grannländer och de baltiska länderna. Vi ligger verkligen i skämsklassen.