Åsa Gustavsson är fysioterapeut och ergonom på Previa, som jobbar med företagshälsa. Hon har en rad tips till den som tagit med sig laptopen hem på obestämd framtid. Något av det viktigaste, menar hon, är att strukturera dagen.
– Börja jobba när du ska, och ta en promenad innan, precis som när du går till jobbet. Om du brukar åka bil, utnyttja den tiden till en promenad i stället.
Att röra på sig är en nyckelfråga. Det är lätt att bli sittande i samma ställning hela dagen. På jobbet har man ofta höj- och sänkbart skrivbord och en bra skrivbordsstol. På hemmakontoret sitter man kanske vid köksbordet.
– Lägg gärna en kudde i svanken om du sitter på en köksstol. Se till att du har stöd för underarmarna. Varva gärna med att stå en stund, kanske med laptopen i en hylla.
På arbetsplatsen har arbetsgivaren ett stort ansvar för arbetsmiljön. Om du är beordrad hemarbete, följer ansvaret med.
– Arbetsgivaren behöver se till att du har bra utrustning. Kanske räcker det med att du får ta hem ett tangentbord. Då kan du ställa laptopen på några böcker så att skärmen kommer i ögonhöjd och du slipper få ont i nacken, säger Åsa Gustavsson.
Att sitta i sängen med sin laptop är inte att rekommendera.
– Då tittar man nedåt och det belastar nacken.
Även belysningen är viktig. Man ska undvika att sitta och kisa eller få reflexer i datorskärmen.
– Sitt vinkelrätt mot fönstret så att ljuset kommer in från sidan, säger Åsa Gustavsson.
Rasterna är lika viktiga när man jobbar hemma som när man är på kontoret. Skillnaden är ofta att man inte har någon att prata med.
– Det är viktigt att ta fikapauser och lunch. Ring en kollega och prata lite annat än jobb. Vi behöver det sociala sammanhanget.
Lika viktigt som att börja arbetsdagen i tid, är det att avsluta den i tid. När man jobbar hemma är det lätt att arbete och fritid flyter ihop.
– Det är risk att arbetsdagen aldrig riktigt tar slut. Avsluta med att plocka ihop sakerna och ta en promenad, tipsar Åsa Gustavsson.
I en villa i Katrineholm sitter just nu fyra personer och jobbar hemifrån i olika rum. Det är Ulrika Westerberg Zetterfeldt, hennes man och två tonårsbarn i gymnasieåldern. Bara yngsta barnet går i skolan om dagarna.
– Det gick ganska fort att komma in i det. Vi har ju fördelen att bo så att vi kan sitta utspridda, säger Ulrika Westerberg Zetterfeldt.
Själv sitter hon oftast på kontoret, barnen sitter på sina rum och mannen väljer oftast köket som arbetsplats.
– Jag sitter bra, jag har möjlighet att låna hem stol och stor skärm från arbetsgivaren. Men man rör sig mycket mindre när man jobbar hemma, så jag brukar ta en promenad varje dag. Min man brukar resa sig och gå runt när han har telefonmöten och barnen har träningar och aktiviteter på kvällarna, säger hon.
Ulrika Westerberg Zetterfeldt jobbar på IT-företaget Iver och där är de vana vid videomöten.
– När man känner varandra sedan tidigare är det inga problem. Det är värre när man ska ha ett möte med en ny kund, då vill man gärna ses ansikte mot ansikte.
Hon tycker att disciplinen under hemarbetet fungerar bra.
– Man kan jobba väldigt fokuserat och blir inte lika störd som man kan bli på kontoret. Jag är också positivt förvånad när det gäller barnen. De sitter verkligen och pluggar. Ibland tittar jag till dem och råkar störa mitt i en lektion, då kan jag få en arg blick.