Frätande och giftig syra på väg i länet

Läckande kemikalier, storbränder och transportolyckor med farliga ämnen är de sörmländska räddningstjänsternas värsta scenarior.

Giftiga kemikalier transporteras på järnväg, väg och till sjöss genom Sörmland och är en stor risk. Skogsbränder har också blivit ett större problem för räddningstjänsterna.

Giftiga kemikalier transporteras på järnväg, väg och till sjöss genom Sörmland och är en stor risk. Skogsbränder har också blivit ett större problem för räddningstjänsterna.

Foto: Arkiv

Sörmland2019-12-27 04:30

Infrastrukturen är tät i Sörmland. På vägar, järnvägar och på vatten transporteras stora mängder farliga kemikalier varje dag. Länet har också många industrier som hanterar både aggressiva och lättantändliga kemikalier. Är olyckan framme kan det få förödande konsekvenser enligt länets räddningstjänster.

På Eskilstuna räddningstjänst listar Camilla Dahlén, stf räddningschef, en läckande ammoniaktank på rangerbangården som ligger centralt i stan, brand på Mälarsjukhuset och ett läckage av fluorvätesyra på Outokumpu i Torshälla som de värsta riskerna i kommunen. 

– Fluorvätesyra är en av de mest frätande syrorna, dessutom väldigt giftig. Syran fräter på huden eller i lungorna, och genom frätskadorna blir man förgiftad och får hjärtstopp inom närtid, säger Dahlén.

Samma syra oroar Mårten Eskilsson, räddningschef på Strängnäs räddningstjänst. Fluorvätesyra, och många andra kemikalier, transporteras med fraktbåtar i Mälaren.

– Två miljoner människor kan bli utan vatten om kemikalier läcker ut i Mälaren. Indirekt är Mälaren vattentäkt för hela Stockholmsområdet. I Sörmland är det bara Strängnäs som får sitt vatten härifrån, säger Eskilsson.

Olyckor på järnväg, väg och brand i i den gamla trähusbebyggelsen i Strängnäs och Mariefred kan också få stora konsekvenser.

Daniel Rosenlund, yttre befäl på Västra Sörmlands räddningstjänst, ser också transporter på väg och järnväg som de stora riskerna i Katrineholms och Vingåkers kommuner. 

I oktober var det en gasläcka i centrala Katrineholm från en sopbil. Sopbilens gastank slog i gatstenar så kraftigt att en läcka uppstod. Flera kvarter spärrades av, en livsmedelsaffär, en kyrka och en villa utrymdes.

– Den utströmmande metangasen är väldigt brandfarlig. Ett scenario var att gasen kunde fatta eld och tankarna explodera. I det här läget bedömde vi dock att det inte fanns några tändkällor i närheten.

–  Tanken fick tömma sig själv, och gasen steg upp i luften. Läget blev aldrig riktigt akut, säger Rosenlund.

I Flen ser räddningschefen Kjelle Källström att det är två risker som sticker ut: en kvartersbrand i Malmköpings gamla trähusbebyggelse och ett ammoniakläckage från GB.

– GB ligger mitt i Flen och ett ammoniakläckage skulle få stora konskvenser, men sannolikheten är väldigt låg för att det skulle hända. 

Källström konstaterar att det varit ett läckage på GB, men att det var långt före hans tid. Fabriken utrymdes, räddningstjänsten gick in och stoppade flödet. Ingen blev allvarligt skadad.

Sörmlandskustens räddningstjänst verkar i Gnestas, Trosas, Nyköpings och Oxelösunds kommuner. 

– Specifika riskobjekt är motorvägen med farliga godstransporter, och järnvägen. Det kan bli väldigt komplicerat för oss generellt sett, speciellt om det inträffar på för oss svårtillgängliga platser, säger räddningschefen Patrik Kullman.

Skogsbränder oroar också. 

– Vi hade en större skogsbrand i Nävekvarn i somras. Vi arbetade med den under tre dagar. Vi lyckades begränsa branden, den kunde ha blivit mycket värre, säger Kullman.

Bland riskobjekten finns också bland annat den gamla trähusbebyggelsen i Trosa och SSAB i Oxelösund.

I början av november började en 20 ton tung titanklump brinna i ett smältverk i Studsvik utanför Nyköping. I byggnaden fanns även radioaktivt avfall.

– Vi håller på och utvärderar den händelsen nu. Men spontant skulle jag vilja säga att det aldrig var någon fara för allmänheten, säger Kullman.

Så samarbetar de

Räddsam Mälardalen, består av Mälardalens Brand- och räddningsförbund (Hallstahammar, Surahammar och Västerås kommuners räddningstjänster), och räddningstjänsterna i Eskilstuna och Strängnäs. Flens räddningstjänst samarbetar med Räddsam Mälardalen.

Västra Sörmlands räddningstjänst är en del av Östra Götalands räddningstjänst ledningssystem.

Sörmlandskustens räddningstjänst samarbetar med Södertörns brandförsvarsförbund.

Dessutom finns avtal mellan räddningstjänsterna om gränslös samverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!