Det är ingen stor skillnad mellan den slutgiltiga, kompletta rapporten, och de preliminära uppgifter som släpptes för snart två veckor sedan. Men nu kan man tydligt se vilken typ av olyckor som inträffar och i vad slags fordon.
När det gäller de åtta dödsolyckorna som inträffade i Sörmland under fjolåret så handlar hälften om singelolyckor, en är korsande och en är mötande. Och två dödsolyckor har skett med traktorer som fordon.
Olyckorna med de så kallade fyrhjulingarna under fjolåret förde med sig att en olycka inträffade i Sörmland i fjol med en allvarligt skadad.
När det gäller fotgängare som körs på av bilister så inträffade fem olyckor med svåra skador som följd och 31 olyckor med lindriga skador.
Olyckor där cyklister eller mopedister smäller med en bilist genererade tio svåra olyckor och 66 klarade sig undan med lindriga skador.
Att inte fler riktigt allvarliga olyckor inträffade tror Marie Skyving, som är ansvarig för datainsamlingen på Transportstyrelsen, beror på ett aktivt arbete för att bygga bort farliga moment.
– I Eskilstuna har ni Petter Skarin på trafikavdelningen som arbetat mycket förtjänstfullt för att höja trafiksäkerheten. Det finns all anledning att vara tacksam för honom.
Viltolyckorna i Sörmland stannade vid två olyckor med svåra skador under fjolåret. Båda handlade om bilister som kolliderade med älg, nio skadades lindrigt vid samma typ av olycka.
I övrigt finns rapporter om tre som skadats lindrigt i samband med kollision med vildsvin och lika många i samband med bilister som kört på rådjur.
På punkten övrigt i viltolyckor har en skadats allvarligt och sju skadats lindrigt.
Och vad i all sin dar är övrigt?
– Ja, det är en slaskgrupp med alla de konstiga olyckstyperna som egentligen inte passar in i statistiken.
Den allvarligt skadade under punkten övrigt är en cyklist som rammades av ett rådjur på Åsbyvägen i Eskilstuna i augusti i fjol.
Men hur tillförlitlig är statistiken rent generellt?
– Det finns alltid ett bortfall i all statistik, svarar Marie Skyving. Men just Sörmland har klarat sig bra eftersom Sörmlandspolisen aldrig gick över till det nya avrapporteringssystemet Pust, som lades ned i de län som gick över till det för knappt två år sedan.
– Det är vi också väldigt tacksamma för. Sedan är väl kanske inte trafikfrågorna alltid en prioriterad fråga för polisen, vilket är synd för alla som jobbar för att förbättra säkerheten.