Fortfarande få unga politiker i kommunerna

Våra förtroendevalda politiker ska spegla befolkningens sammansättning när det gäller sådant som kön, ålder och sysselsättning. Det är det lite si och så med i Sörmland, i såväl kommuner som landsting.

grafik

grafik

Foto:

Sörmland2014-02-17 05:00

Förtroendevalda är de politiker som väljs i allmänna val. Sammansättningen av de valda ska spegla befolkningen. Det gäller sådant som kön, ålder, utbildningsnivå, inkomst och födelseland.

År 2012 gjorde Sveriges kommuner och landsting, SKL, en studie av vilka de förtroendevalda är, och hur väl de speglar befolkningen.

I Sörmland finns 1 400 förtroendevalda. Den absoluta majoriteten är fritidspolitiker, 94 procent. Sex procent är politiker på hel- eller deltid.

Enligt SKL:s studie är könsfördelningen bland länets politiker nästan jämn. Kvinnor utgör i genomsnitt 45 procent av de förtroendevalda, med variationer mellan kommunerna. I Flen är kvinnorna i politiken flest, 48 procent, i Strängnäs utgör de bara 38 procent. Befolkningen består av 51 procent kvinnor.

Ingen kommun i Sörmland lyckas representera de unga på ett rättvist sätt. I länet är 18 procent unga mellan 18 och 29 år, men bara Eskilstuna och Gnesta har unga förtroendevalda i närheten av de siffrorna: 14 respektive 13 procent.

— Man kan se att det brister när det gäller unga under 30 år och utrikes födda. När det gäller äldre över 65 har det blivit bättre sedan valet 2010, säger Lotta Liedberg, handläggare på SKL.

Av partierna är SD och MP bäst på att representera unga, med 15 respektive 13 procent av de förtroendevalda i åldersgruppen 18–29 år. En tendens som SKL har sett är att de unga hoppar av innan mandatperioden är slut, ofta för att flytta.

Lägst antal unga bland de förtroendevalda har Katrineholm, Vingåker och Flen, med tre, fyra och fyra procent.

Äldre personer är något överrepresenterade i länets politiska församlingar. Befolkningen består av 26 procent över 65 år, och 27 procent av kommunpolitikerna är äldre. I Strängnäs är överrepresentationen stor: 31 procent av de valda är över 65 år, men bara 25 procent av befolkningen.

Utrikes födda är ganska väl representerade, bättre än i landet som helhet. I Eskilstuna består befolkningen av 22 procent utrikes födda, medan politikerna där utgör 17 procent av de förtroendevalda.

Vingåkers kommun har den största andelen småbarnsföräldrar bland de valda. Där är föräldrarna överrepresenterade med 13 procent av de valda, men bara nio procent av befolkningen. I Strängnäs, Eskilstuna och Nyköping speglar de valda i stort befolkningens småbarnsföräldrar, men i Katrineholm, Oxelösund och Trosa är de underrepresenterade.

Utbildningsnivån är högre bland alla förtroendevalda än bland befolkningen i stort. I Strängnäs har 64 procent av de valda eftergymnasial utbildning, jämfört med 31 procent av kommuninvånarna. I Vingåker har 28 procent av politikerna högre utbildning, och 18 procent av befolkningen.

SKL:s rapport, som fakta i artikeln är hämtad från, är översiktlig och går inte in i detaljer när det gäller sysselsättningsgrad. Rapporten kom 2012 och rör 2011, och någon eller några siffror kan ha ändrats sedan dess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om