En anmälan om fornminnesbrott gjordes av länsstyrelsen 2018. Året dessförinnan misstänktes fornlämningar ha skadats i Flodabygden och Julita i Katrineholm, Öja och Råby-Rekarne i Eskilstuna, Hyltinge och Bettna i Flen samt Marmorbyn och Baggetorp i Vingåker.
Av de 48 ursprungliga misstankarna har en handfull lagts ned. De andra misstänkta fornminnesbrotten utreds fortfarande.
När tidningen skrev om ärendet i september gissade åklagaren Lukas Tigerstrand att de skulle kunna bli klara för att eventuellt väcka åtal innan årsskiftet. Nu vill han inte spekulera i hur pass lång tid det dröjer innan ett beslut tas.
– Vi jobbar på. Det är ett ganska komplicerat ärende, säger han.
Åklagaren arbetar tillsammans med utredare från polisens nationella operativa avdelning, som har en särskild grupp specialiserad på kulturminnesbrott.
Vad som är ett fornminne och var det finns någonstans är frågor som ska besvaras. Ett fornminne kan finnas under marken och då är det svårt att säga exakt var det är. Nästa fråga är om fornminnet har blivit skadat.
Ett fornminne kan ha både ett upplevelsevärde, utifrån hur man faktiskt ser fornminnet, och ett kunskapsvärde.
– Hur en initierad person ska kunna lära sig och dra slutsatser av ett fornminne. Hur jordlager ligger eller hur en husgrund är utformad. Den biten kan vara svår för oss lekmän, säger Lukas Tigerstrand.
Där en lekman ser en åker, kan en expert förklara att en sluttning i en viss riktning visar på att marken gömmer resterna av ett flera hundra år gammalt glasbruk.
Att kunna styrka att ett brott har begåtts kan med andra ord bli tidskrävande.
Om det är så att en och samma aktör kan misstänkas för flera av fallen, kan åklagaren besluta att begränsa förundersökningen till en del av dem. Det har att göra med att straffet vid en eventuell fällande dom inte skulle påverkas av om åtalet omfattar ett större antal tillfällen.
Därför tittar man redan i detta skede av utredningen på vem som skulle kunna hållas straffrättsligt ansvarig. Många entreprenörer är inblandade. Hur avtal är skrivna och hur ansvaret har fördelats är frågor som ställs.
Hittills omfattar förundersökningsmaterialet 2 000 sidor. Kompletterande information har begärts där fotodokumentationen inte är tillräcklig eller där någon detalj saknas.
– Vi kommer sannolikt besöka fornminnen och ha syn på platsen, antingen själva eller med länsstyrelsens expert, säger Lukas Tigerstrand.