— Situationen är absurd, anser Alexandra Segenstedt, sakkunnig i migration på Röda korset.
Bakgrunden till att flyktingar från Syrien nästan undantagslöst får ja på sina asylsökningar, är det blodiga inbördeskriget som rasar i landet. Redan i mitten på 2012 konstaterade Migrationsverket att våldet är så generellt och utbrett, att stridigheterna i sig räcker för asyl.
Sedan dess har ungefär 15 000 syrier lyckats ta sig till Sverige och i princip alla har beviljats uppehållstillstånd.
Samtidigt gör andra regler det helt omöjligt för flyktingarna att på legal väg ta del av skyddet. För att resa till Sverige måste de nämligen ha visum. Och i princip alla syrier nekas visum till Sverige eller EU.
— De nekas visum eftersom man bedömer att det finns en risk att de söker asyl om de kommer hit. Det är otroligt motsägelsefullt, säger Alexandra Segenstedt på Röda Korset.
Som en konsekvens är flyktingarna utlämnade åt människosmugglare för att ta sig till Sverige, till exempel Skavsta, eller till något annat EU-land. Och det är förenat med risker att använda sig av smugglare, berättar Malek Laesker, vice ordförande för Syrisk arabiska kulturföreningen i Sverige, som hjälper flyktingar från Syrien.
— En del av smugglarna är helt hänsynslösa, säger han.
Föreningen har kommit i kontakt med flyktingar som har lurats av sina pengar och det förekommer att flyktingar blir sexuellt utnyttjade. Och förutom att smugglingen kan få tragiska effekter för flyktingen, hamnar enorma summor pengar i händerna på kriminella ligor, berättar Malek Laesker.
— Flyktingarna är desperata och människosmugglarna kan ta hutlöst betalt. Vi har hört om familjer som har fått betala 400 000 kronor för att ta sig till Sverige. De har sålt allt och har ingenting kvar i Syrien. Om de en dag skulle vilja återvända, så har de inget att återvända till.
Röda korset anser att EU måste tillåta undantag från visumreglerna och utfärda humanitära visum och skyddsvisum.
Vad skulle det innebära för antalet flyktingar som söker sig till Sverige?
— Det skulle självklart bli en påfrestning. Men ett land som Libanon har en miljon flyktingar från Syrien. Sverige och EU måste ta ett större ansvar, säger Alexandra Segenstedt.
SN har sökt migrationsminister Tobias Billström (M) för en kommentar.