Fler på sjukhus – smittläget svårbedömt

Ändrade testregler gör det svårt att veta om smittan ökar eller om toppen är nådd, enligt smittskyddsläkare Signar Mäkitalo. Trots det ovissa läget tycker han det är rätt att lätta på restriktionerna.

Signar Mäkitalo tycker att det är rätt att lätta på restriktionerna mot covid-19.

Signar Mäkitalo tycker att det är rätt att lätta på restriktionerna mot covid-19.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2022-01-28 15:05

På fredagen vårdades 45 patienter för covid-19 på sjukhus i Sörmland. Två av dem fick intensivvård. Sedan i onsdags har en patient, en person som var över 70 år och hade underliggande sjukdomar, avlidit i covid-19.

Därmed fortsätter antalet covidpatienter att öka, från 38 i onsdags.

Hur det ser ut med smittspridningen är svårare att veta, konstaterar smittskyddsläkare Signar Mäkitalo. Anledningen är att rekommendationerna om vilka som bör testa sig har ändrats, och att färre prover därmed tas.

– Med stor sannolikhet kommer antalet positiva provsvar bli mindre den här veckan. Men om det beror på att färre testar sig eller om smittan minskar blir svårare att uttala sig om, säger Signar Mäkitalo.

Trots att antalet patienter som behöver sjukhusvård för covid-19 ökar, är ökningen jämfört med tidigare vågor inte i proportion till smittspridningen, som ju är högre än någonsin. Folkhälsomyndigheten konstaterar också att antalet patienter i behov av intensivvård på grund av covid-19 inte stiger.

Förklaringen är enligt Folkhälsomyndigheten att vaccinen ger ett gott skydd mot svår sjukdom och att omikronvarianten av viruset generellt ger mildare symptom än tidigare varianter.

undefined
Trots att smittspridningen och sjukhusinläggningarna ökar, är det relativt få som behöver intensivvård på grund av covid-19. Läget är betydligt bättre än förra våren, då denna bild togs på Mälarsjukhuset.

Av de 20 personer som fått intensivvård för covid-19 i Sörmland sedan den 1 december, har 17 varit ovaccinerade. Av det totala antalet som fått sjukhusvård för covid-19 under samma period finns numera en liten övervikt för de vaccinerade: av 152 patienter har 70 varit ovaccinerade och 82 fått åtminstone en dos vaccin. Samtidigt har närmare 90 procent av befolkningen fått minst en dos, vilket betyder att de ovaccinerade fortfarande är starkt överrepresenterade på sjukhusen.

Det är mot bakgrund av att en allt mindre andel av de smittade blir svårt sjuka, som Folkhälsomyndigheten och regeringen aviserat att en stor del av restriktionerna mot covid-19 kan tas bort den 9 februari.

Sverige följer därmed andra länder, som Danmark och Storbritannien, där restriktionerna tas bort helt eller lättas kraftigt.

Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo tycker att det är rätt att restriktionerna försvinner, och nämner just vaccinens skydd mot svår sjukdom.

– Är det då rimligt att de ovaccinerade ska hålla hela samhället i ett strupgrepp? säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!