Fler personer efter 60 jobbar

Sedan år 2005 har antalet anställda som är över 60 år och uppåt ökat från 10 000 till 49 000 personer i kommunerna och regionen. En utveckling som välkomnas av kommunerna i Sörmland.

Foto: Linus Nilsson

Sörmland2019-09-17 04:30

Sörmlandskommunerna Flen, Katrineholm, Vingåker och Strängnäs har en högre andel personer som är 60 år och uppåt som jobbar i den kommunala verksamheten än snittet i riket (12,9 procent) samtidigt återfinns Eskilstuna och Oxelösund under snittet.

Enligt Bodil Umegård, utredare vid Sveriges kommuner och Landsting, har däremot medelåldern bland kommunarbetarna sjunkit. Hon menar att det skett en minskning från 2010 till idag och att medelåldern i riket sänkts från 50 till 49 år. En anledning till att medåldern bland kommunal arbetarna ökat beror på många 40-talister hunnit gå i pension och att yngre personer fyllt deras platser men samtidigt har den genomsnittliga avgångsåldern långsamt ökat.

En som står i valet och kvalet att eventuellt fortsätta sitt yrkesliv efter pensionen är Karin Olsson som jobbar som lärare på D-skolan i Oxelösund. Hon har jobbat med barn i 45 år och har fram till sommaren på sig att bestämma om hon ska fortsätta jobbet som lärare.

– För mig behöver jobbet fortsätta vara stimulerande och roligt. D-skolan står inför en större förändring och en flytt till nya lokaler och jag vet inte om jag kommer att orka med en flytt, säger Karin Olsson.

Karin har under en stor del av sitt yrkesverksamma liv jobbat i Nyköping med omnejd och sedan fyra år tillbaka är hon verksam på D-skolan, där hon jobbar med nyanlända. Enligt henne har det skett en stor förändring i läraryrket under tiden hon har varit verksam och det har hunnit bli många olika läroplaner och verksamhetsreformer under åren.

– Under dessa 45 år har jag gett mycket av mig själv och ska jag fortsätta i yrket ett par år till måste det finnas ork och vilja att inte sluta utmana mig själv. För det finns inget värre än en lärare som är trött och gnällig, är man det så spelar det inte någon roll hur mycket kunskap man har för man når inte eleverna, säger hon.

I Oxelösund jobbar näst minst antal personer över 60 år bland kommunerna i Sörmland och kommunchefen Johan Persson tycker sig se en svag ökning av personer som väljer att stanna kvar i sitt yrke efter pension.

– Om det vore så att alla de äldre var kopplad till en och samma yrkeskategori så hade det kunnat bli ett problem men vi har en god spridning och det gör att det inte är ett problem, säger han.

Han uppger också att det kommer att ske kommer ske inom många yrkesområden och det finns en viss övervikt över de yrkeskategorierna med många medarbetare: undersköterskor, förskollärare, barnskötare, administratörer.

I Nyköpings kommun ser situationen liknande ut som den i Oxelösund men i Nyköping är det främst personal inom social omsorg och barn och utbildning där personer över 60 år är anställda.

– Det är också de områdena där vi har flest anställda, säger Camilla Svensson, tillförordnad HR-chef i Nyköpings kommun.

I Eskilstuna med minst anställda personer som över 60 år och uppåt anställts flest personer i den kategorin inom vården och omsorgen samt skolan.

– Att ha kvar anställda som är 60 år och uppåt är något som är positivt. De behövs för att vi ska klara av vår kompetensförsörjning, säger Susanne Carlsson, tillförordnad HR-chef i Eskilstuna.

Flens kommun anställer procentuellt sett flest personer över 60 år i Sörmland. Enligt kommunchefen Håkan Bergsten är statistiken något missvisande då statistiken, som tagits fram av SKL, presenteras i procent.

– Rent tekniskt kan vi ha färre personer över 60 år anställda i kommunen än en större kommun. För att få till en bättre liknelse borde vi jämföras med kommuner med samma förutsättningar så som geografi och kommunens närhet till större städer. Ser man på Knivsta som har bland den lägsta procentsatsen i landet så har de en stor fördel med att ligga mellan två större städer, säger han.

Utan att ha grotta in sig i statistiken anser han att flest personer som är 60 år och uppåt jobbar som lärare i kommunen.

Näst efter Flen återfinns Katrineholms kommun. Elin Karlsson, lönechef vid Katrineholms kommun, uppger att de inte har gjort någon analys när det kommer till att fler äldre är verksamma i kommunen och vad det skulle kunna tänkas bero på men de är positiva till att fler väljer att arbeta längre. De uppger också att de jobbar enligt SKL:s rekommendationer för ett förlängt arbetsliv som en del i att möta kompentensförsörjningsarbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om