Fler getingsaneringar än vanligt i Sörmland

Getingarna är många och envisa i slutet av sommaren. Anticimex har fullt upp med getingsaneringar i Sörmland.

När sommaren lider mot sitt slut blir getingarna sega och kan lätt hamna i maten eller i skor.

När sommaren lider mot sitt slut blir getingarna sega och kan lätt hamna i maten eller i skor.

Foto: NTM

Sörmland2021-08-15 10:13

– Då allt blev lite förskjutet i sommar med en kall maj tror jag att detta år blir lite mer än normalt ändå då vi har mycket inbokade jobb, mer än vanligt, inplanerade de närmaste 14 dagarna, säger Joakim Olsson, regionchef Anticimex Mälardalen. 

undefined
Mellan vecka 26 och vecka 31 utförde Anticimex 1 282 getingsaneringar i Sörmland.

Mellan vecka 26 och vecka 31 utförde Anticimex 1 282 getingsaneringar i Sörmland. Förra uppgick antalet saneringar under samma period till 503 och 2019 till 1 177. 

– Det var jättelugnt fram till mitten på juli. Man tänkte att det blir nog inga getingar i år igen. Men just i Sörmland har det smällt till så att Sörmland är ett av de länen egentligen som har haft mest getingar, säger Joakim Olsson.

– Det har varit betydligt mer än vad vi hade räknat med. 

När sommaren lider mot sitt slut blir getingarna sega och kan lätt hamna i maten eller i skor. 

– De kan vara lite obehagliga för de kan krypa ner i skor och såna här saker, säger Joakim och fortsätter: 

– Man märker att de rör sig väldigt sakta. Då är boet dött i princip. Då har drottningen stängt ner allting och de enda som är kvar är arbetarna som inte har någon uppgift kvar längre och de kryper egentligen runt tills de dör. Det tar två veckor. Det är då man kan märka av att de kommer och kryper runt i maten. 

undefined
Joakim Olsson, regionchef Anticimex Mälardalen.

Joakim säger att Anticimex inte kan sanera mot getingar som kommer från ett bo som har stängt ner.

– Det brukar vara flera som ringer när man märker det här, men det är lite vi kan göra för att då finns inget bo att ta dö på längre utan då är det helt enkelt att man får dammsuga och hålla efter bara. 

Han tipsar om att hålla fönster stängda på kvällen då getingar söker sig till ljus och värme. 

– Man får in dem också den vägen och ibland till och med ett stort gäng. 

Joakim tycker att man ska låta getingarna vara om de inte utgör någon fara eller förhindrar möjligheten att sitta ute. Getingarna är nyttodjur.

– Kan man leva med dem ska de absolut vara kvar. De pollinerar och de käkar skadedjur. 

undefined
Enligt Anticimex kan man minska risken för att drabbas av getingar genom att täcka över mat och dryck när man äter utomhus.

Enligt Anticimex finns det flera sätt att minska risken för att drabbas av getingar, till exempel genom att täcka över mat och dryck när man äter utomhus och att undvika att lämna matrester ute. Man kan även undvika att använda söta och starka parfymer och kläder i starka färger. Joakim tipsar om att täta med hjälp av insektsnät på ställen där man märker att getingarna brukar bygga bo. 

– Det kan vara under takfång, det kan vara bakom en vindslucka eller något liknande.

Tänk på vid getingstick

Avlägsna eventuell gadd. Fukta huden och gnid in en tablett med till exempel Aspirin, Treo eller Ipren på stickstället. Tvätta bort när symtomen klingat av. Besvären kan också lindras genom att kyla med is eller att gnida in lite kortisonkräm på stickstället.

Uppsök sjukhus/läkare vid tecken på allmänpåverkan, om du tidigare reagerat med överkänslighet, vid stick i munhåla, svalg och öga. Uppsök även sjukhus/läkare om småbarn eller äldre får många stick samtidigt.

Källa Giftinformationscentralen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!