Varje vinter som innefattar snö, bjuder också på en störtsjö av åsikter gällande snöröjningen.
Men faktum är att det inte bara är kommunen och Trafikverket som ansvarar för att röja snö – utan även fastighetsägare. Oavsett om man äger ett stort flerfamiljshus eller en enkel villa, har man ofta ansvar för att snöröja och halkbekämpa anslutande trottoarer och gångbanor. Hur det efterlevs, varierar.
– Från utomordentligt välskött till att man helt struntar i det, säger Mikael Arvidsson, verksamhetschef för gatuavdelningen i Eskilstuna.
Han får medhåll av kollegor i Nyköping och Katrineholm. I Strängnäs verkar det däremot vara större problem.
– Jag skulle säga att ganska många inte sköter det alls, säger Marie Ollman, enhetschef på gatu- och parkenheten.
Hon vittnar också om att snöröjningen ofta vållar konflikter.
– Många skottar snön rakt ut i gatan, sedan kommer plogbilen och öser tillbaka den. Man behöver inte röja hela sin trottoar utan kan lämna en sträng. Vi har också försökt prata med våra entreprenörer att de inte ska köra så fort och inte behöver ploga hela gatans bredd, men det går sådär, säger Ollman.
Den typen av konflikter känns igen i Katrineholm.
– En del blir arga när de har skottat och sedan plogas det upp snö på trottoaren. Men det görs för att behålla bredden på gatan så att bilar kan mötas, säger Erland Fröjd som är enhetschef för gata och anläggning i Katrineholm.
Vem som ska hålla koll på att fastighetsägarna sköter sin snöröjning, är ofta inte helt självklart. Kommunerna förlitar sig ofta på att invånarna själva ska höra av sig.
– Vi har personal som åker runt i kommunen hela tiden, men de har inte till uppgift att kontrollera gångbanor, säger Mikael Arvidsson i Eskilstuna.
Om fastighetsägarna inte sköter sitt ansvar, ger det sällan några allvarligare konsekvenser.
– Vi lämnar en folder i brevlådan, men det brukar inte ha effekt, säger Marie Ollman i Strängnäs.
– Det händer att vi tar kontakt med fastighetsägare och det blir ofta en aha-upplevelse för dem. De säger "jaha, har jag ett ansvar?", säger Mikael Arvidsson i Eskilstuna.
I många fall åtgärdar fastighetsägaren de snöiga trottoarerna efter samtalet från kommunen. Men om det inte sker, har kommunerna inte många fler verktyg att ta till. Att själva snöröja och sedan debitera fastighetsägaren, verkar de flesta kommuner inte tycka är möjligt.
– Nej, det får vi inte göra, det skulle vara egenmäktigt förfarande, säger Erland Fröjd i Katrineholm.
Han får medhåll av Tommy Karlsson, verksamhetschef för gatuavdelningen i Nyköping:
– Möjligen om vi först påtalat det muntligt och sedan skickat brev. Sedan kanske vi kan röja på deras bekostnad, men då har det gått så lång tid att snön kanske är borta.
I Eskilstuna resonerar man annorlunda.
– Vi informerar fastighetsägaren om deras ansvar. Om det inte åtgärdas kan vi snöröja deras gångbana och debitera dem. Lagen ger tydligt stöd för det, säger Mikael Arvidsson.
I Eskilstuna har fastighetsägare längs så kallade A-gator tidigare kunnat köpa snöröjning från kommunen. Denna möjlighet togs bort vid årsskiftet, vilket vållade stor debatt.
Faktum är att Eskilstuna verkat vara ganska ensamma om att ha erbjudit den tjänsten.
– Nej, man kan inte anlita kommunen, då skulle vi konkurrera med privata firmor, säger Tommy Karlsson i Nyköping.