Sörmlands socialdemokrater har arrangerat förstamajfiranden ända sedan arbetarekommunerna här bildades i början av 1900-talet. Vissa år har vissa firanden ställts in, men det har inte tidigare hänt att allt fysiskt firande har ställts.
I Mariefred bor tidigare invandrarministern Maj-Lis Lööw, som för det mesta varit någon annanstans än i Mariefred den här dagen.
– Jag har åkt runt och talat i hela Sverige. Mitt första förstamajtal var i Storuman i början av 1970-talet. Jag har gått i tåget i ur och skur och sol, ibland nästan i storm så de knappt kunnat hålla fanorna. Det har varit så fint, en otroligt speciell känsla när orkestern satte igång "Internationalen".
Talet på denna arbetarrörelsens högtidsdag var också lite speciellt, minns Maj-Lis Lööw.
– Det skulle vara ungefär 20 minuter långt. Det skulle innehålla dagsaktuella frågor och jag var noga med att ta med något internationellt. De frågorna har alltid varit viktiga för mig och det är ju en internationell högtidsdag. Det skulle också vara lite "go" i avslutet, särskilt när det var valår, säger hon.
För 80 år sedan, 1940, gick katrineholmaren Inger Hjelm med i förstamajtåget för första gången.
– Min far var höger och som barn fick jag inte gå ut på första maj. Det hade jag med mig hemifrån. Sedan träffade jag Albin, min man, han var socialdemokrat. Jag tyckte det var bättre. Vi gick alltid med i tåget då, säger hon.
På den tiden var det mycket folk i tåget, berättar hon.
– Det var härlig stämning. Så länge jag orkade tyckte jag det var roligt att gå med.
I 70 år gick hon i förstamajtåget. I höst fyller hon 100 år och har hoppat över själva tåget de senaste tio åren. Men vanliga år, utan corona, brukar hon gå till Stadsparken i Katrineholm där det är tal och musik efter tåget.
– Det är en viktig dag för mig. Men hur ungdomen känner numera vet jag inte.
Engagerad i SSU är Mariam Yassin, 21 år gammal. Hon har redan gått i tåget flera gånger. Hennes pappa Yassin Mahi brukade vara med och bära den svenska fanan i tåget i Katrineholm och hon gick med honom.
– Jag såg det som en vanlig helgdag. Det var inte förrän jag frågade min pappa massa frågor, som jag förstod vad det var för dag. Han förklarade att det handlade om åtta timmars arbetsdag. Nu tar jag mig tiden att fundera på ideologin den här dagen och jag tänker på vettiga politiska förslag, förslag för att nå vår utopi.
Två gånger har Mariam Yassin själv förstamajtalat i Katrineholm och en gång i Vingåker. Men i år, när firandet är inställt på grund av virusspridningen, får hon fira på något annat sätt.
– Jag är lite ledsen för det. Jag gillar känslan av gemenskap som man känner när man står med sina kamrater. Folk lyssnar, det är musik, det är en hel känsla. Jag får predika den demokratiska socialismen hemma i stället, för mina syskon, säger hon.
Fredrik Olovsson är ordförande för Socialdemokraterna i Sörmland. Han tror att firandet fortfarande har stor betydelse.
– Det är ett av de absolut största politiska arrangemangen under året, i många kommuner det största.
Han beskriver första maj som en dag när man får prata till punkt, en dag när historien är närvarande och ger sammanhang åt tillvaron, även om dagen kanske förlorat något i betydelse, med många fler sätt att kommunicera.
– Styrkan är nog ändå att man samlas. Vi är sociala varelser, jag har svårt att tro att mötet inte har någon framtid.