Experten: "Bättre äta mindre kött"

Anna Näsholm, professor i tillämpad husdjursförädling vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Sörmland2013-06-26 10:45

Nötkreatur som hela tiden går inomhus - vad innebär det för djuret?

- Det anses vara bra djurvälfärd att djuren kan röra sig ordentligt och vara ute. Exempelvis dikor som föder kalvar för slakt går ute och kalven får gå med mamman en hel sommar. Det är väldigt djurvänligt. Ute kan de få parasiter och sjukdomar lättare, men de anses ha ett bättre liv om de får gå ute.

Vad innebär det för miljön?

- Gräset de äter ute ger mer metanutsläpp och är sämre för klimatet. Å andra sidan beror det på vad de får för kraftfoder och hur det är producerat. Om det är soja från Sydamerika, vilket det ofta är, så är det inte bra. Och de kor som går ute har ett stort värde för den biologiska mångfalden eftersom betar marker som kan vara svåra att odla på och håller dem öppna.

Finns det några problem med att äta nötkött?

- Vår köttkonsumtion har ökat jättemycket, med cirka 80 procent sedan början av 1990-talet och ökningen kommer från importerat kött. Det är mycket krävande att producera kött och vi behöver inte äta så mycket. Det är bättre att äta mindre kött som är producerat på ett bra sätt. Importerat kött borde vi inte behöva.

Bör man vara vegetarian?

- Nej, det tycker jag inte. Djur har hjälpt oss i alla tider, utan dem blir det väldigt tråkigt. Och kalvar som kommer från mjölkkor är viktigt att ta reda på, rent etiskt.

Bör man köpa ekologiskt?

- Jag gör det själv. Då slipper man gifter och man tänker på hur man medicinerar djuren och det är bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om