Vattenskoteråkning förbjuden – men ingen kan bötfällas

En man har polisanmält att någon kör vattenskoter i sjön Viren. Faktum är att det inte är tillåtet att köra vattenskoter på någon insjö i Sörmland, utom i Mälaren och Hjälmaren. Men ingen kan bötfällas.

En man har anmält att någon kör vattenskoter på Viren trots att det är otillåtet. Bilden är tagen på en annan plats.

En man har anmält att någon kör vattenskoter på Viren trots att det är otillåtet. Bilden är tagen på en annan plats.

Foto: Maja Suslin/TT

Sörmland2021-07-13 13:50

Det är en man i 65-årsåldern som härom veckan polisanmälde att någon kör vattenskoter på sjön Viren, söder om Vingåker och Katrineholm, trots att det är förbjudet.

Vattenskoterförordningen säger att det endast är tillåtet att köra vattenskoter i allmänna farleder och områden som har godkänts av länsstyrelsen. I Sörmland finns farleder bara i Hjälmaren, Mälaren samt längs Östersjökusten. 

I Hjälmaren finns i princip två farleder. En går från Örebro och österut, tills den svänger upp i Hjälmare kanal och sedan går vidare till Mälaren. Den andra går mellan Hampetorp och Vinön.

Så vattenskoter är alltså varken tillåtet i Viren eller i någon annan insjö i länet.

Det är polisen som har tillsynsansvaret, men de bötfäller ingen för brottet. Orsaken är juridisk. 

– Förordningen strider mot EU-rättens krav på fri rörlighet. Så kustbevakningen har i samråd med åklagarmyndigheten och polisen beslutat att tills vidare inte rapportera för brott mot vattenskoterförordningen. Det blir ju lite tandlöst eftersom man inte kan stävja problematiken i insjöar, säger polisinspektör Oscar Nissfolk i Katrineholm.

Men det betyder inte att det är fritt fram för vattenskoterförare. Det finns flera andra lagar att ta hänsyn till.

Inte minst sjölagen och sjötrafikförordningen, säger Petter Agurén, förvaltningshandläggare på rättsenheten vid länsstyrelsen i Jönköping:

– Där finns det varsamhetskrav som innebär att man inte får skada djur, natur eller människor. Farkosten ska framföras med gott sjömanskap och man får inte i onödan störa omgivningen.

Dessutom kan det finnas andra förbud som gäller i respektive sjö, som förbud mot motorbåtar eller hastighetsbegränsningar.

– Man ska sätta säkerheten främst och tänka på färdvägen, att anpassa hastigheten och att undvika platser där människor badar. Men det gäller också exempelvis båtar med V8-motorer som kan låta betydligt mer än en vattenskoter, säger Oscar Nissfolk.

Sedan den 1 juli har polisen också möjlighet att utfärda en ordningsbot på plats, för den som kört vattenskoter eller annat fartyg på ett störande sätt. Boten för detta är 1 500 kronor.

Från och med maj nästa år, kommer förarbevis att krävas för att få köra vattenskoter. För att få beviset, krävs att man är minst 15 år gammal och har blivit godkänd efter en utbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!