I tingsrätten dömdes i juli i fjol en man från västra Sörmland till fem års fängelse för upprepade våldtäkter mot en kvinna med neuropsykiatriska funktionshinder. Mannen var anställd på det LSS-boende där kvinnan hade sitt hem och våren 2022 inledde de båda ett förhållande.
Mannen arbetade mycket nattetid och en av hans arbetsuppgifter var att vaka över kvinnan när hon sov, eftersom hon ofta vaknade och var mycket orolig på nätterna. I förhör berättade kvinnan om förhållandet. Mannen lovade henne att de skulle leva tillsammans i framtiden, förutsatt att förhållandet hölls hemligt, eftersom han redan var gift.
Efter tingsrättsdomen överklagade mannen till hovrätten. Där friades mannen helt. Hovrätten ansåg, att eftersom kvinnan samtyckt och mannen inte hotat henne, skulle han frias. Det höll inte Riksåklagaren med om, och begärde att Högsta domstolen, HD, skulle bevilja prövningstillstånd, vilket HD gjorde i höstas.
Tidningen har inför HD-avgörandet varit i kontakt med en företrädare på boendet, där kvinnan bor kvar.
Kvinnan mår fruktansvärt dåligt efter det som hänt, berättar företrädaren.
– Det har varit en extremt svår situation för henne. Hon hade svårigheter sedan förut och det har inte blivit bättre. Det här påverkar henne kraftfullt och vi vet faktiskt inte hur vi ska komma ur det, oavsett vad beskedet i HD blir. Vi har försökt med olika insatser, men det är svårt att få hjälp för personer med trauman. Hon är extremt skadad av det här.
Kvinnan är mycket rädd att mannen ska dyka upp igen, fortsätter företrädaren. Hon känner sig också djupt sviken. Hon trodde på mannens löften och på bilder han skickade, exempelvis på en lägenhetsnyckel som skulle visa att han skaffat ett gemensamt hem åt dem, något han dock inte gjort.
När hovrätten rev upp tingsrättsdomen och friade mannen hade företrädaren svårt att tro det.
– Vi fattade ingenting. Hur kan man ens tänka så, att en människa med de svårigheter som hon har, inte har rätt till sitt sexualliv? Vi hoppas att han blir fälld nu, att det blir prejudicerande.
Hade ni kunnat upptäcka det som pågick tidigare?
– Jag tror inte vi hade kunnat upptäcka det tidigare när det var på det här sättet. Hon får ju ha besök – och nu var det personal. Hade någon utomstående kommit hade man kanske funderat. Det hade varit mer synligt. Men hon blev lovad ett liv med honom och invaggad i tron att det måste hållas hemligt.
Har ni ändrat på något i ert sätt att arbeta efter det här?
– Vi har inga män som jobbar där, men det är ingen garanti. Saker kan hända ändå. Vi har ju ensamarbete.
I dag kommer Högsta domstolen att meddela sitt avgörande i målet. Det är sällsynt att HD tar upp ärenden: Bara omkring 100 av 8 000 överklagade hovrättsdomar tas upp där årligen.