Säsongsinfluensa. Svininfluensa. Influensa A. Och influensa B. Uttrycken är många och inte alldeles enkla att förstå och hålla isär. Sörmlands smittskyddsläkare Christina Kallings Larsson reder ut begreppen.
— Alla influensavågor innehåller aningen olika varianter av virus. Man räknar med att denna vinters säsongsinfluensa är en blandning av tre olika virus som rör sig över världen. Säsongens vaccin är därför en cocktail som skyddar mot alla tre, och svininfluensan A(H1N1) är en av de tre varianterna. Ett influensa A-virus och ett influensa B-virus är de andra.
Tillbaka till det aktuella läget. Christina Kallings Larsson konstaterar att det ser likadant ut i länet som det gör i resten av landet, det vill säga nu ökar antalet konstaterade fall av influensa.
— Det är förstås bara toppen av ett isberg vi ser, det är ju bara en bråkdel av alla som insjuknar som uppsöker sjukvården och får viruset konstaterat genom provtagning. Men vi hade första fallet före jul och förra veckan rapporterades många. Hittills i vinter är det svininfluensan som sprider sig snabbast, men alla tre varianterna kan cirkulera i samhället nu.
Den goda nyheten är att den som är orolig och ännu inte vaccinerat sig fortfarande hinner det.
— Har man influensan i familjen och är rädd för att insjukna själv, ja då är det lite för sent. Men vi räknar med att det blir en epidemitopp om några veckor, runt början av februari, och tills dess hinner man få ett skydd om man besöker sin vårdcentral nu.
Fortfarande är det mest angeläget att personer i de traditionella riskgrupperna, i vinter kompletterade med gravida, skyddar sig.
Om man vaccinerade sig mot svininfluensan redan 2009, har man ett skydd kvar?
— Eftersom virusen ändrar sig hela tiden är det att rekommendera att ta en ny spruta varje år för att få ett bra skydd.
Än så länge i vinter har sex personer intensivvårdats i Sverige (Karlstad, Örebro och Gävleborg) för svininfluensa. Fem är över 65 år och alla tillhör riskgrupperna. Två var vaccinerade mot säsongsinfluensan.
— Vaccinet ger aldrig ett hundraprocentigt skydd, och ju äldre man är desto större risk att insjukna ändå. Men då finns antivirala läkemedel att ta till, säger Christina Kallings Larsson.