Villkorligt och inga böter. Det blev den förhållandevis milda domen för den sörmländska kvinna, som döms för att ha förfalskat recept på det apotek, hon då arbetade på.
Förfalskningarna, som i rättsligt sammanhang kallas för urkundsförfalskning, skedde vid 14 tillfällen från våren 2021 till sommaren 2022. Frekvensen var ungefär en gång i månaden och förfalskningarna upptäcktes när apoteket gjorde en internutredning.
Vid utredningen frågade företrädare för apoteket den läkare, vars namn stod på recepten, om läkaren var gjort förskrivningarna. Läkaren nekade och kvinnan anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, samt till polisen. Strax därefter upphörde också kvinnans anställning på apoteket.
Hon förklarade i rätten att hon gjorde förfalskningarna under pandemin, när hon hade stora svårigheter att få tag på en läkare, som kunde skriva ut recept. Medicinen var till en närstående, som tidigare fått samma läkemedel och samma doser på recept. Hon sa också i rätten att det skedde under en mycket svår tid i hennes liv.
Rätten tycks ha tagit visst intryck av omständigheterna och resonerar om huruvida kvinnans förfalskningar skulle kunna falla under kategorin "nöd", som i vissa fall kan leda till att man slipper straff. Men så många som 14 förfalskningar kan det inte kallas nöd och kvinnan ska därför straffas, resonerar rätten. Men eftersom hon är tidigare ostraffad och dessutom drabbats av betydande men; att hon förlorat sin anställning, ska hon dömas villkorligt men slipper böter.