"Det passar inte att ha en vargstam i Sörmland"

Svenska jägareförbundet, med säte ute på Öster Malma utanför Nyköping, är i grunden positiv till att det ska finnas vargar i den svenska faunan. Men i Sörmland ska de helst inte vara.

Foto:

Sörmland2014-09-29 05:00

Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet i Södermanlands län, är inte så förtjust i tanken på en vargetablering i Sörmland.

– Vi tror inte att det kommer att fungera. Vi kommer dock att få acceptera vargföryngring även här av solidaritetsskäl såvida inte måltalen för riket är uppfyllda, säger han.

Eftersom Sörmland är ett tamdjurstätt län med bland annat mycket får tror Anders Nilsson det kan bli problem med varg i våra trakter. Vargen konkurrerar också med jägarna om viltet, framför allt älg.

– Så är det ju. Eftersom vargen tar stor del av älgarna blir jägare utan jakt och kött i frysboxen, säger Anders Nilsson.

Svenska jägareförbundet menar att det visst ska finnas varg i Sverige eftersom det är en ursprunglig art men att nivån bör ligga på max 150 vargar i hela landet. Inget län ska heller behöva ha mer än högst två vargrevir. Enligt den så kallade rovdjurspropositionen, som är antagen av riksdagen, ska vargstammen minst rymma mellan 170 och 270 djur i hela landet. I verkligheten finns det omkring 400 vargar i Sverige enligt den senaste inventeringen som gjorts.

– Vi menar att varg är en ursprunglig art som inte ska utrotas men vi vill ha betydligt färre vargar än vad riksdagen bestämt. Om regering och riksdag menar allvar med rovdjurspolitiken måste även licensjakten på varg utökas, säger Anders Nilsson.

Margareta Malmquist, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund, LRF:s regionstyrelse i Sörmland ser ogärna en etablering av varg i Sörmland.

– Det passar inte att ha en vargstam i Sörmland. Det skulle inte fungera i det här landskapet där betesdjuren finns så tätt. De kommer riva tamdjuren, säger hon.

Margareta Malmquist jämför med till exempel grannlänet Västmanland där det finns flera vargrevir.

– Det fungerar inte med så kallade rovdjursavvisande stängsel för att hålla vargarna ute. Det finns flera exempel där vargar rivit både hästar och får, säger hon.

Johan Månsson, forskare vid Sverige lantbruksuniversitet, SLU och koordinator för det Skandinaviska vargprojektet, är väl medveten om att många är skeptiska till att ha varg i sitt eget län.

– Det beror på ur vems synvinkel man ser det. Att vargen sprids över fler län kan i förlängningen leda till att man kan minska koncentrationen i de län som i dag har mycket varg, säger han.

Vargens intåg kan även vara av godo för vissa djurarter.

– Förekomsten av varg kan både missgynna och gynna andra djur i ekosystemet eftersom vargen tar bytesdjur men också lämnar efter sig kadaver under hela året som även rävar, korpar och örnar kan äta av, säger Johan Månsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om