Den milda vintern pressar sporthandeln

Att vintern uteblivit i stora delar av Sverige innebär ytterligare svårigheter för en redan hårt pressad bransch.

Christer Andersson, butikschef på Intersport i Katrineholm, konstaterar att man hade tjänat mer pengar om det varit snö, men att butiken inte står och faller med vinterförsäljningen.

Christer Andersson, butikschef på Intersport i Katrineholm, konstaterar att man hade tjänat mer pengar om det varit snö, men att butiken inte står och faller med vinterförsäljningen.

Foto: Johannes Tångeberg

Sörmland2020-02-14 04:30

– Det är nog en av de branscher som har det tuffast just nu.

Det säger Jonas Arnberg, vd på Handelns utredningsinstitut, HUI, om sporthandeln. Liksom handeln i stort står sportbutikerna inför konkurrensen från e-handeln. Till detta kommer nu det faktum att vintern varit ovanligt mild, och att snön lyser med sin frånvaro i stora delar av Sverige.

– Den stora utmaningen är inte vädret, utan att man står mitt i den omställning som digitaliseringen för med sig, säger Jonas Arnberg. 

Men visst påverkar vädret, när butikskedjorna köpt in vinterkläder, skidor och annan utrustning som det nu är svårt att bli av med. Följden blir att kedjorna står med stora lager vintergrejer, att mer än vanligt måste reas ut – och att intäkterna minskar.

Att sporthandeln, inte minst butiker i stadskärnorna, har det tufft har Eskilstuna nyligen fått erfara i och med beskedet att Stadiumbutiken i centrum stänger. Minskad kundtillströmning uppges vara skälet.

Samtidigt har sportbutikerna förstås flera ben att stå på än vintersportutrustning och vinterkläder. En del av den försäljning som tappas på vintersidan, kan tas igen med ökad försäljning  av annat.

– Man lyfter fram löparskor, försöker förlänga golfsäsongen och liknande, säger Jonas Arnberg.

Men det kan inte fullt ut kompensera för att försäljningen av vinterkläder och -utrustning går trögt, enligt HUI-vd:n. Han får medhåll av Lars Skarfors, ägare till Team Sportia i Nyköping.

– Visst säljer vi en del skidor, men det är bara till dem som åker till fjällen. Vi skulle behöva snö här, säger han.

Å andra sidan har annat sålt som aldrig förr.

– Vi har sålt mer regnkläder och stövlar än någonsin, säger Lars Skarfors.

Team Sportia i Nyköping är en centrumbutik med anor, den har funnits sedan 1931. Och trots konkurrens från stora sportbutiker i utkanten av stan, går det bra för butiken, enligt Skarfors. Det beror på att man har ett lite annorlunda utbud än de andra butikerna, med jakt- och fiskeutrustning bland annat.

– Vi klarar oss bra tack vare att vi inte riktigt är en vanlig sportaffär. Vi har en egen målgrupp.

Lars Skarfors säger att han brukar jämföra sig och sin butik med en lantbrukare.

– Vissa år blir det bra skördar, andra dåliga. Den här vintern blir inte lysande, men man kan inte titta bara till en vinter. Och sommaren var jättebra, säger han.

Christer Andersson är butikschef på Intersport i Katrineholm. Enligt honom står och faller inte heller hans butik med vinterförsäljningen. 

– Men det är klart att vi hade tjänat mer om det hade varit snö och kallt, säger han.

Vintersportrustningen är bara en liten del av det butiken säljer; här kan man köpa längdskidor, men inte alpina. Och Christer Andersson konstaterar att handeln i den här delen av landet är beredd på att det kan bli milda vintrar – även om denna vinter varit extrem.

– Det är inte första gången det inte finns snö. Butikerna här har anpassat sig.

Han tror att det kan vara svårare för handlare längre norrut. För även i till exempel Dalarna är det, förutom i fjällen, ont om snö.

– Det är inte snö ens i Mora. Där är det nog tuffare, de lever mer på vintersäsongen, tror Christer Andersson.

Även han konstaterar att det går att sälja mer av annat, när vintern uteblir. Löparskor säljer bra. Och många tränar på gym året om.

– Som tur är har träning inomhus blivit väldigt populärt och ökar år för år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!