Demokratiministern vill inte svara på tidningens frågor

Trots tydliga exempel på att kommuner medvetet mörkat hur omfattande smittspridningen av det nya coronaviruset är – avböjer demokratiministern att svara på tidningens frågor.

Amanda Lind, kultur- och demokratiminister, vägrar att ge Sörmlands Media en intervju med anledning av vad som framkommit i vår granskning.

Amanda Lind, kultur- och demokratiminister, vägrar att ge Sörmlands Media en intervju med anledning av vad som framkommit i vår granskning.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Sörmland2020-05-07 13:10

I en rad artiklar har Sörmlands Media granskat hur kommunerna, regionen, länsstyrelsen, Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten hanterat smittspridningen av corona inom äldreomsorgen i Sörmland. Från början var locket på hos alla, men efter vår granskning har samtliga kommuner nu valt att berätta hur många som är smittade inom äldreomsorgen.

Dock fortsätter kommunerna att låta bli att svara på vilka boenden som är värst drabbade – trots att experter menar att det är uppgifter som i de flesta fall ska lämnas ut.

Med anledning av detta har vi sökt kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) för en intervju. Frågorna vi hade velat få svar på är vad hon anser om myndigheternas agerande, vilka eventuella åtgärder man tänker vidta från regeringens sida med anledning av vad som framkommit, samt varför man inte gjort mer för att förhindra att detta sker.

Någon intervju vill hon däremot inte ge. Via hennes pressekreterare får vi veta att anledningen är att ministern inte kan kommentera enskilda fall och "vilka rättsliga bedömningar kommuner gör i enskilda frågor".

"Jag kan inte kommentera enskilda fall, men det är givetvis alltid viktigt att offentlighetsprincipen värnas så att journalister kan utföra sitt arbete med samhällsbevakning och granskning. Det är en viktig del i vår demokrati.", är det enda svaret vi får i en skriftlig kommentar från Amanda Lind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!