De rotar i recepten för din hälsas skull

Hur många mediciner har du i lådan? Förmodligen många – i alla fall om du är äldre. Bruket av många läkemedel ökar risken för allvarliga biverkningar. Men råd finns att få.

Läkemedelskommiten 02 GN 140813.jpg

Läkemedelskommiten 02 GN 140813.jpg

Foto:

Sörmland2014-09-08 05:00

Om du har legat på något av sjukhusen i Sörmland har du kanske träffat apotekaren Rim Alfarra eller någon av hennes åtta kollegor. De arbetar alla med samma viktiga uppgift: en så kallad läkemedelsgenomgång, i vilken apotekaren bland annat kontrollerar om läkemedlen kan tas ihop, beräknar patientens njurfunktion, samt ser över doseringen.

– Vi är med och går ronden på sjukhusen, vi sätter oss ned med patienterna, frågar vilka mediciner de använder och om de upplever några svårigheter med hantering av medicinerna. Det kan också vara sjuksköterskor som larmar oss om att vi bör titta på patienternas medicinintag, berättar Rim Alfarra.

Det är inte ovanligt att patienter – och de behöver inte enbart vara äldre – hamnar i en ond cirkel. De träffar olika läkare, som behandlar ett aktuellt symptom, men som inte tar hänsyn till de mediciner som patienten redan äter.

Dessutom syns inte all förskrivning från privata läkarmottagningar i landstingets journaler.

– Vi möter ofta människor som äter jättemycket medicin. När man blir äldre är det extra känsligt, bland annat för att njuren hos äldre fungerar sämre. Det kan bli otäcka biverkningar av medicinen, säger Rim Alfarra och fortsätter:

– Vissa läkemedel kan då ansamlas i kroppen. För äldre kan det ta fem dygn innan medicinen lämnar kroppen, mot ett dygn för yngre personer.

Ett föregångsland när det gäller att få ordning på medicinanvändningen är Storbritannien.

– Där har farmaceuten samarbetat med läkare och övrig sjukvårdspersonal i cirka 50 år för att säkerställa korrekt och ändamålsenlig läkemedelsbehandling. Vi är rätt duktiga i Sverige också och inte minst här i Sörmland. Det forskas också en hel del inom området nu för tiden, berättar Rim Alfarra.

Apotekaren skickar gärna med patienten några råd på vägen.

– Ha alltid med dig din aktuella medicinlista när du gör läkarbesök. Se till att få med dig en aktuell medicinlista efter varje läkarbesök, oavsett om det är besök på vårdcentral eller sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om