– Ansvar utkrävs i de avtal vi skriver när regionen finansierar privat vård. Men varje vårdgivare svarar sedan för sig, säger Svante Sjöstedt, chefsläkare för patientsäkerhetsenheten på Region Sörmland.
Vad krävs för att en metod ska anses ha evidens?
– Att det finns vetenskapliga studier som stödjer metoden. Oftast räcker det inte med en, det måste finnas flera studier och majoriteten av dem ska vara överens om samma sak. Någon absolut regel finns inte. Det är lättare att säga när det inte finns evidens.
Och beprövad vetenskap?
– Svår fråga, men oftast handlar det om äldre metoder som det finns väldigt lite studier på. Förr provade man i liten skala, eller på sig själv och kom underfund med om det fungerade eller inte. Tidigt begrep man att en inflammerad blindtarm inte var bra och att väldigt många blev helt friska om den togs bort, det är ett typiskt exempel på en metod som växt fram.
Enligt lagen ansvarar sjukvårdspersonalen för att evidens finns. Hur fungerar det i praktiken?
– Man får gå till det man lärt sig i sin utbildning och till det som tillämpas på den klinik där man arbetar. I de flesta fall använder man sig av samma metoder och av samma läkemedel. Känner man sig tveksam får man sätta sig ned och läsa på. Men det vanliga är att man i kliniska situationer bara använder det man redan kan.
Hur ser ansvaret att informera om eventuella risker med en behandling ut?
– Man är skyldig att informera både om potentiella vinster och risker med en behandling. Kanske görs det inte i denutsträckning som skulle behövas, men det är en skyldighet.
För att använda experimentella metoder krävs etikprövning. Vad innebär det?
– Att en etikprövningsnämnd, som i regel är kopplad till universiteten, granskar den nya metod man vill använda. Det finns internationella regelverk uppställda för hur sådan forskning ska gå till. Visa att det inte kommer att vara till men för patienterna, inte kommer att göra skada – plus att det rimligtvis leder till ny kunskap.
Vad säger läkaretiken om experimentella metoder?
– Att de ibland måste användas – men att det inte bara är att sätta i gång. Man måste hålla sig inom de ramar som finns. Men för att göra framsteg så måste man göra försök, prova och testa och ha möjlighet att jämföra om nya metoder är bättre än gamla. Att pröva nya metoder är en förutsättning för att den medicinska vetenskapen ska gå framåt.