För personaldirektören är det viktigt att poängtera att mannen inte fått sparken.
– Vi har inte avskedat mannen utan nått en överenskommelse Det handlade främst om samarbetssvårigheter som gjorde att det inte var möjligt att ha honom kvar, men som inte utgjorde saklig grund för ett avsked. Vi bedömde att uppdrag och organisation led sådan skada av samarbetssvårigheterna att vi kände att det inte höll längre.
Hur vill du beskriva rekryteringen?
– Den kan jag inte beskriva för den har jag inte varit inblandad i. Däremot kan jag beskriva avslutet, det som ni beskrivit skulle ha skett under något slags hemlighetsmakeri eller hot. Så var det inte. Det är ett individärende som hanterats enligt gängse praxis.
Inga hot?
– Jag känner inte igen den bilden. Det kan ha förekommit något i samband med avslutet eftersom kontakt togs med polisen. Det kan också ha funnits individer i organisationen som upplevt något annat. Det var dock inte anledningen till att vi ville avsluta hans tjänst hos oss.
Var mannens kriminella bakgrund känd när han anställdes?
– Nej, inte vad jag vet. Det kom fram i slutdiskussionerna kring uppgörelsen.
Hade han anställts om hans bakgrund varit känd?
– Nej, det kan jag aldrig tänka mig.
Manpower hanterade rekryteringen. Har landstinget anledning att reklamera uppdraget, kräva pengarna tillbaka?
– Nej, det är en seriös firma, med gedigna processer. Kan inte tänka mig annat än att de gjort sitt jobb på sedvanligt sätt. Människor kan alltid dupera sin bakgrund.
Att mannen som anställdes den 1 januari 2010 med en ingångslön på 46 700 kronor fram tills helt nyligen stått noterad som "tjänstledig" i landstingets telefonbok förklarar Lampe så här:
– Det är en olycklig omständighet att det låg kvar på den interna sidan. Nu är det borttaget.
Du låter ganska nöjd med hanteringen av ärendet. Är du det?
– Jag är självklart inte nöjd. Alla såna här ärenden är en typ av misslyckande.