Cancer i livmoderhalsen har minskat kraftigt i Sverige de senaste åren. Det är tack vare att relativt många går på cellprovskontroller. Ändå får omkring 450 kvinnor i landet livmoderhalscancer varje år och en kvinna dör i sjukdomen var tredje dag. De flesta som insjuknar har inte tagit regelbundna cellprover.
I måndags, den 16 maj, startade cellprovsveckan. Det är en nationell kampanj med syfte att uppmärksamma vikten av att ta cellprov. Fram till på söndag kommer sjukhuspersonal att finnas i entréerna till de tre sjukhusen i Katrineholm, Nyköping och Eskilstuna för att svara på frågor och påminna besökarna att gå på sina kontroller.
– Vi har fått mycket positiva reaktioner. En kvinna sa igår att vi hade påmint henne om att hon behövde boka en ny tid. Jag tror kampanjen får ringar på vattnet, säger Christina von Feilitzen, vårdenhetschef för barnmorskemottagningen på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.
Alla kvinnor mellan 23 och 60 år får med jämna mellanrum kallelser till gynekologisk cellprovskontroll, men alla kommer inte.
– Cellförändringar i livmoderhalsen känns i regel inte. Många förändringar är helt ofarliga men en del kan utvecklas till cancer om man inte gör något åt dem i tid, säger Christina von Feilitzen.
För bara fyra år sedan var Sörmland det näst sämsta länet i landet på att få kvinnor att ta cellprov. Endast 66 procent gjorde testet. För att få fler att komma när de blev kallade tog Landstinget Sörmland bort avgifterna 2013. I dag tar cirka 82 procent av alla Sörmländska kvinnor cellprov.
– När en kvinna är på besök i ett annat ärende kan vi fråga hur länge sedan det var hon gjorde en kontroll. Var det länge sedan kan vi ta ett cellprov direkt eftersom det ändå inte kostar någonting. Tidigare kan det ha varit så att folk inte haft pengar, säger Christina von Feilitzen.
Hon vill också påminna om att det är viktigt att komma på undersökningen när man blir kallad, även om man är vaccinerad mot HPV-viruset.
– Det finns ingen anledning att inte ta cellprov. Man kan se det som en gratis livförsäkring.