Brödet upplever en ny vår och följer andra mattrender där konsumenten är mer medveten, vill ha ekologiskt och veta vad som är i brödet. Det industriframställda brödet möter sin utmaning i de många mindre bagerier som öppnas på löpande band.
Men i motsats till länder på kontinenten har Sverige trots en tradition av brödbakning ingen matkultur som betingar lärosäten med fokus på bakkonsten.
Därför har man i Stallarholmen skapat en unik utbildning.
– I södra Europa finns det högskolor och institutioner för bagare men vi har inte kommit så långt ännu, det behövs en branschspjutspets där man kan möta varandra och utbyta erfarenheter, säger Maria Printz på Printz Bageri som under helgen anordnar den första work shopen för professionella bagare.
Anmälningarna till utbildningen med ett 30-tal långväga gäster tog slut på en kvart.
– Det finns bagare från Finland, USA och en massa orter i Sverige här och många är både kockar och bagare. Detta är ett nytt grepp Sébastien sytt ihop och jag tror vi kommer att se mer sånt, säger Maria Printz.
Denna Sébastien har efternamnet Boudet och är för många känd från sina insatser i TV4:s morgonprogram på helgerna. Att han är passionerad för bröd är en underdrift och han talar om det med stor inlevelse och lust.
– Det är en revolution på gång, det är inte staten som kommer ta tag i bröd, det är när folket tar tag i saker och säger att vi vill ha bra bröd på bordet. Det är det vi försöker få till nu så att fler bagare faktiskt förstår brödet på ett mycket djupare sätt och utbyter kunskaper.
Förutom Boudet mönstrade work shopen två andra kändisar inom brödvärlden.
– Vi har tagit in Mike Zakowsky som är en fantastisk bagare från Kalifornien, han har tävlat i VM och rockat hela bakUSA. Magnus Hansson startade det första ekologiska bageriet på 80-talet i Brooklyn, New York och det är en historisk händelse att ha alla dessa bagare i samma rum, säger Sébastien Boudet som dementerar att Sverige skulle vara ett brödets U-land.
– Vi räknades kanske som det för femton år sedan när industrin tagit över all brödproduktion, det var väldigt lite brödhantverk. I dag mals det stenmalda mjöler, det odlas ekologisk spannmål överallt och små bagerier poppar upp här och där. Ingenjörer, sjuksköterskor, bussförare vill bli bagare och utbildar sig, det är som frisk luft i en riktigt rutten bransch.